Джон Кери ще се срещне с Путин и Лавров в Сочи

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще се срещне днес с руския президент Владимир Путин и с външния министър Сергей Лавров в южния руски град Сочи. Очаква се тримата да обсъдят положението в Украйна, Сирия и Иран.

От американския Държавен департамент отбелязват, че мисията на Кери е част от усилията за поддържане на „отворени линии за комуникация“ с руснаците, съобщи ДПА.

Посещението на американския държавен секретар Джон Кери в руския курортен град Сочи има висока „символична“ стойност, смятат представители на дипломатически кръгове в Москва, отбелязва германското издание Das Rheinische Post. Но същевременно никой не очаква постигането на „пробив“ в планираните разговори между Кери и Лавров. Въпреки това срещата в Сочи трябва да бъде приемана като знак, с който Русия показва, че е отворена за сътрудничество, добавя изданието.

Посещението на американския топ дипломат в Русия е първото по рода си след началото на украинската криза. Освен проблемите на Киев, в хода на разговорите между Кери и Лавров ще бъдат разисквани ядрената програма на Иран и въоръжения конфликт в Сирия, поясниха от Държавния департамент на Съединените щати.