Кери: „Северен поток 2” окаже негативно въздействие върху Източна Европа

Държавният секретар на САЩ се изказа негативно относно строителството на газопровода „Северен поток 2”. Джон Кери се срещна с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Преди срещата Кери разказа, че ще се обсъжда въпроса за строителството на „Северен поток 2”. „Възнамеряваме да обсъдим конкретен въпрос, който предизвика у мен и всички сериозни притеснения – това е газопроводът „Северен поток 2”. Този проект предизвика бурни дискусии и от двете страни на Атлантика, ние сме уверени, че той ще окаже негативно въздействие върху Украйна, Словакия и Източна Европа”, каза Кери.

Според държавния секретар на САЩ, този проблем „не трябва да се изпуска от поглед”. „Северен поток 2” предвижда строителството на две тръби с обща мощност 55 милиарда кубични метра газ годишно от Русия към Германия по дъното на Балтийско море.

Шефът на американската дипломация изрази удовлетворение, че Украйна е започнала да купува все по-малко газ от Русия. „Ние помогнахме на Украйна да намали зависимостта си от Русия в сферата на газа. За пръв път миналата зима Украйна получи повече природен газ от Европа, отколкото от Русия. Това показва какво може да се направи, ако се реализира определена стратегия”, заяви Кери.

Киев прекрати да купува руски газ на 25 ноември 2015 година. При това Украйна продължава да купува транзитен газ в ЕС, твърдейки, че цената му е по-ниска.