Кери: Ние провалихме споразумението с Русия за Сирия

Договореностите между Москва и Вашингтон за сътрудничество в Сирия не бяха изпълнени по вина на някои членовете от американската администрация.

Това призна самият държавен секретар на САЩ Джон Кери в интервю за вестник „Бостън глоуб“. Първият дипломат на САЩ бе постигнал договореност с руските представители за провеждането на съвместни военни операции, на тя бе провалена.

„За съжаление, в собствените ни редици имаше разминавания, поради което беше изключително трудно да я изпълним (договореността), твърди Кери.

Той добави, че е вярвал в успеха на договореността. „Очевидно сега вече е късно заради това, което се случи в Алепо, продължи Джон Кери. Но факт е, че имахме споразумение, по чиито условия Русия ни даваше право на вето спрямо полетите на нейните самолети и действия в отделни региони, ако бяхме започнали съвместни усилия. Но в нашето правителство имаше хора, които твърдо се противопоставяха. Съжалявам за това. Мисля, че това беше грешка.Смятам, че сега положението щеше да бъде съвсем друго, ако бяхме постигнали това“.

Държавният секретар не посочи кой точно носи отговорността за провала на договореността, но „Бостън глоуб“ отбеляза, че наскоро Кери „е имал сблъсък в администрацията“ с министъра на отбраната Аштън Картър.

БГНЕС припомня, че освен Картър сред висшите американски политици, които бяха срещу сътрудничество с Русия в Сирия, са още президентската съветничка по националната сигурност Сюзан Райс, постоянната представителка на САЩ в ООН Сюзан Райс, висши военни, като и ръководството на секретните служби.

 

Източник: БГНЕС  , epicenter.bg