Кери: Главната тема на срещата на НАТО в Турция ще бъде Русия

В Анталия ще се разглеждат следващите начини за отговор на „залахата, която представляват екстремистите на юг от Алианса”

„Очаквам посещението си следващия месец в Турция на министерската среща в Анталия”.- каза Кери. По думите му на това съвещание ще бъдат обсъждани „приоритетите на НАТО”.

Кери за пореден път се изказа негативно за политиката на Русия спрямо Украйна. В Анталия ще се разглеждат следващите начини за отговор на „залахата, която представляват екстремистите на юг от НАТО”. На свой ред Мевлютон Чавушуглу, министър на външните работи на Турция изказа мнение, че е на лице „продължаваща криза в Украйна и Крим”.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви по време на IV –та конференция по международна безопасност в Москва, че страните – членки на НАТО се стремят към завземане на геополитическо пространство, увеличават военния си потенциал в Източна Европа и се приближават към границите на Русия.

Той заяви също така, че преходът на НАТО към конфронтационна риторика и увеличаването на военно присъствие в близост до руските граници свидетелства за неспособността на алианса да преодолее стереотипите от студената война. В началото на януари генералният секретар на НАТО Йенс Столтебнерг заяви, че алиансът е укрепил присъствието си на Изток. Изпратил е на територията на Източна Европа много кораби, самолети и войски./livenews.bg