Катарската криза дава шанс на Русия и САЩ да си сътрудничат

САЩ може да изиграе значителна роля за разрешаването на катарската криза, пише руският вестник „Независимая газета“. Наистина засега американският президент Доналд Тръмп само подлива масло в огъня, публикувайки няколко коментара в „Туитър“ за ролята на Катар във финансирането на терористичните организации.

Според западните експерти отсъствието на „прагматично лидерство“ от страна на регионалните и глобалните играчи може да увеличи напрежението в Персийския залив. „За съжаление, позицията на Белия дом подклажда напрежението и легитимира максималистки подход на страните към проблема, вместо да съдейства за намиране на дипломатическо решение“, коментира старшият научен сътрудник в Европейския съвет по международни отношения Ели Геранмайе.

Сред руските експертни среди също се говори за значимостта на усилията на Москва и Вашингтон при разрешаването на катарската криза. „Що се отнася до посредничеството, то тук голяма роля има САЩ. Катар е свързан с Вашингтон. Там се намира американската военна база, която всъщност е една от най-големите“, обясни старшият научен сътрудник към Центъра за арабски и ислямски изследвания към Руската академия на науките Борис Долгов.