Карен Шахназаров: Търся актьори за моята версия на „Ана Каренина“

Известният руски режисьор и генерален директор на „Мосфилм“ Карен Шахназаров работи върху най-новия си проект „Ана Каренина“. Сега подбира актьорите за филма, в който главен акцент ще бъдат взаимоотношенията Вронски-Ана. През септември Шахназаров се надява да посети София и да има среща с режисьора Павел Васев, и.д. директор на Националния филмов център.

Романът на Толстой е екранизиран повече от 20 пъти. Сред най-популярните версии са тази на Александър Зархи през 1967 г. с Татяна Самойлова в главната роля, през 2008 г. своя версия представи Сергей Соловьов с Татяна Друбич и Олег Янковски.

– Вие сте генерален директор на най-голямата европейска киностудия „Мосфилм“, колко филма се снимат сега?

– Много малко филми, основно се снима  телевизионна продукция, миналата година имаше 45-50 проекта, а художествени филми – около 15 проекта. Ние сме единствената киностудия в Русия, която не получава субсидия от държавата. Живеем на средствата, които сами заработваме, и затова сложно се планира.

– Преди много чужди компании снимаха във вашата киностудия, а в момента?

– Много малко. Мисля, че това е свързано с общата ситуация и взаимоотношенията със Запада.

– Каква е ролята на дейците на културата в запазването на мира?

– Мисля, че реално дейците на изкуството не могат да повлияят на тази ситуация, естествено, те биха могли да изкажат своята позиция, но не вярвам, че могат да променят нещо.

– Живеем в XXI век и хората се смятат за най-разумните на земята, защо не могат да се разберат?

– Не мисля, че хората, живеещи в XXI век, силно се отличават от хората, живеещи в XX-XIX век. Те са такива, каквито са били всякога. И винаги политиците са виновни. Има някаква друга логика в хода на историческите събития. Не мисля, че политиците от XXI век са по-добри или по-лоши от политиците на XX век. За съжаление конфликтите не престават, сякаш това е заложено в природата на човешкото съществуване.

Източник: в. „Дума“