Канада е заинтересована от конструктивен диалог с Русия за възстановяване на отношенията

Либералното канадско правителство е заинтересовано от началото на конструктивен диалог с Русия за възстановяване на двустранните отношения, които бяха на практика изцяло прекъснати заради конфликта в Украйна. Това съобщи във вторник официалният представител на канадското външно министерство Таня Асали, предаде ТАСС.

„Канада винаги е заинтересована от конструктивен диалог с редица страни. При това при такова общуване ние винаги повдигаме въпросите, които вълнуват канадските граждани, – каза тя. – В това отношение ние с нетърпение чакаме деня, в който отново ще можем да разговаряме с Русия в качеството на наш партньор в международните въпроси“.

По думите на Асали Канада продължава да се придържа към политиката, изработена съвместно с някои страни от световната общност, по отношение на позицията на Русия за Украйна и не признава присъединяването на Крим към РФ. „Това остава главното препятствие за възстановяването на двустранните ни отношения“, посочи представителят на канадското външно министерство.

По-рано канадският външен министър Стефан Дион заяви, че либералното правителство на страната е готово за диалог с Русия. „Дори по време на Студената война ние водехме диалог. Сега почти не общуваме, заради политиката на предишното правителство. Как това помага на Украйна? Как това помага за насърчаване на интересите ни в Арктика?“, каза той. „Ние имаме множество разногласия с правителството на Русия, но това не означава, че трябва да престанем да общуваме с нея, докато американците, европейците, японците и останалите страни водят диалог с РФ“, отбелязва Дион.

Руският външен министър Сергей Лавров по време на годишната си пресконференция във вторник заяви, че Русия и Канада са заинтересовани и готови да възобновят двустранното сътрудничество, преустановено от правителството на Стивън Харпър. „Русия е заинтересована от добрите отношения с всички страни, – отбеляза министърът. – Затова, когато казваме, че сме отворени за сътрудничество със Запада, то разбира се, имаме предвид и Канада“.