Канада въведе нови санкции срещу Русия, Москва ще отвърне с контрамерки

Правителството на Канада въведе допълнителни икономически санкции срещу Русия.

„Днешното решение подкрепя обширните международни усилия в посока намиране на дипломатическо решение за кризата в Украйна“, обясни външният министър на Канада Стефан Дион, пише lenta.ru.

Правителството на Канада въведе допълнителни икономически санкции срещу Русия на 18 март. Отава заяви, че ограниченията няма да бъдат свалени „докато Русия не изпълни цялостно задълженията си по минското споразумение“.

Москва от своя ще предприеме ответни мерки. Информацията за това присъства в заявление, публикувано на 19 март на сайта на външното министерство на Русия.

„Новото канадско правителство имаше шанс да излезе от задънената улица на негативните канадско-руски отношения, наследени от предходното ръководство. За жалост Отава не се възползва от тази възможност, което ще бъде взето предвид. Недружелюбните действия няма да останат без отговор, ще последват контрамерки от наша страна“, пише в съобщението.

Руското министерство е обърнало внимание на навика на канадските си колеги „да поглеждат към Вашингтон, който изисква от съюзниците си да държат „санкционния фронт“ срещу Русия, а също така и да удовлетворяват желанията на собственото си антируско лоби“.

В черния списък са въведени две физически лица: Александър Омелченко и Едуард Иофе, както и 10 юридически: Инвестиционната републиканска банка (Инресбанк), Московската областна банка, „Волгограднефтемаш“, „Ижевски механичен завод, „Ижмаш“, „Технопромекспорт“, „Технодинамика Холдинг“, „Техмаш“, „Руселектроникс“ и „Швабе Холдинг“.

Западният свят въведе санкции срещу Москва заради присъединяването на полуостров Крим към Русия и заради ситуацията в Донбас, където по мнението на украинското правителство Москва ръководи бойни действия. На шести март 2014 г. САЩ въведе санкциите срещу Русия, а към тях се присъединиха ЕС, Канада и други страни. Ограниченията засегнаха както отделни лица, така и цели сектори на руската икономика. Вашингтон на два пъти удължи срока на ограничителните мерки, като последно това се случи на 2 март.

На 10 март Европейският съюз взе решение да удължи до 15 септември индивидуалните санкции срещу руски и украински граждани. В списъка влязоха 146 физически и 37 юридически лица.

На 15 март помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че съществува възможността да бъдат въведени нови санкции.