„Камчия“ изпрати зимата и посрещна пролетта

С много настроение, танци, игри, истински руски блини и с „изгаряне“ на зимата, Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ посрещна пролетта! Това стана на организирания от Международния център „Русский мир“, Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“ обичай „Масленица“, който символизира началото на житейския кръговрат. Специални гости бяха Генералният консул на Руската федерация във Варна – Сергей Лукянчук, екипът на Генералното консулство в морската столица, децата от Средно общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в „Камчия“, техни връстници от община Аврен, родители, много представители на Съюза на руските съотечественици, а също и ветерани от войните. Празникът беше специален и с един личен повод – рожденият ден на Сергей Лукянчук, който получи поздравления от малки и големи в препълнената зала на Учебно-възпитателния център.

Руската Масленица съответства на Сирни заговезни у нас. Това е древен славянски обичай, който е свързан с посрещането на пролетта, с кукерските танци, с конните надбягвания и с даването на прошка. Характерно за него е, че през цялата седмица преди Великия пост се приготвят блини – палачинки с масло и сметана, с които семействата гощават своите близки и приятели, събират се, общуват и се веселят. Това е един от най-големите празници в Русия и в другите славянски страни. Древният произход на Масленица беше представен с увлекателен видео разказ, след което гостите бяха поканени да похапнат блини. Децата премериха умения и сили в характерните игри – дърпане на въже, „Петльов бой“, „Ездачи“ с тротинетки, скачане с чували, щафета със сурови яйца и др. Много смях, настроение и истинско майсторство показаха учениците от „Камчия“ и от Аврен.

Най-атрактивната част от празника беше свързана с изгарянето на сламеното чучело на зимата. Макар и красива, куклата изчезна в пламъците на огъня, а децата отпразнуваха идването на пролетта с много танци и песни. Не ги изплаши дори лекият пролетен дъждец.