Калоян Паргов: Поведението на Путин е достойно за глобален държавник

Председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов сподели мнението си за изявата на руския президент Владимир Путин на 70-та сесия на Общото събрание на ООН пред репортера на ИА „КРОСС“ Ива Пешева.

Г-н Паргов, какво е мнението Ви относно изявлението на Путин на вчерашното събрание на ООН?

На първо място той повдигна един голям въпрос – за обединението и общия фронт срещу тероризма. Събитията в Украйна по-скоро разединяват света и основните геополитически активи от тази обща цел. Това е заплаха, пред която трябва да се изправим заедно. За съжаление Европа пропусна шанса да бъде мост между Русия и САЩ. Тя се оказа в слаба позиция, макар че всички европейски граждани, не само в Източна Европа, а и в целия Европейски съюз мислят по този начин. В унисон с това, което каза Путин, мога и аз да добавя, че това го видях с очите си, а и го почувствах по време на посещението ми в САЩ юни месец. Там проведохме срещата с Пентагона и държания департамент на САЩ. Всички държави в един глас поставихме заедно тази тема пред американските представители, да се съюзят с Русия срещу заплахата от глобален тероризъм в лицето на „Ислямска държава“. Това е нещо, което беше спонтанно, и ми направи силно впечатление. Смятам, че речта на Путин е съвсем навременна, тъй като този сигнал трябваше да дойде и от САЩ, и от целия Европейски съюз, но той ги изпревари, за което само можем да го адмирираме. Така че това негово поведение можем да бъде характеризирано като достойно за глобален държавник.

А смятате ли, че България трябва да участва в този съюз?

Задължително! Ние сме на първа линия при тази заплаха, защото се намираме на граничната зона между Изтока и Запада. В момента сме и в една сложна географска позиция, от която трябва да се възползваме и да съдействаме за формирането на тази антитерористична коалиция.

Какъв би бил Вашият подход за справяне с този проблем и като цяло с бежанската криза?

На първо място правителството показа много слаба позиция по отношение на тази криза. Проблемът с бежанците е сериозен. Слабостта на правителството се изразява в липса изобщо на някаква позиция. Поведението на Меркел, с нейната прословута пресконференция, постави в неудобно положение нашия премиер. Той като че ли искаше да останат скрити разговорите и договорките, които е поемал в полза на европейските ни партньори, за които считам, че са в ущърб на българските граждани. България няма нито ресурса, нито възможността да се изправи в момента пред тази нарастваща опасност за нас.