Калина Андролова: И победителят е…Турция!

Путин просто повиши ролята на Турция

 „Отказът от строителството на „Южен поток” ще укрепи енергийната сигурност на Европа” – коментира помощникът на президента Барак Обама, експертът му по национална сигурност Сюзан Райс. Тя добавя още, че международните санкции създават проблеми на руската икономика и МВФ дава неутешителни прогнози за бъдещето.

Американците за пореден път не могат да скрият радостта си, когато Европа получава удар отнякъде. И най-вече когато този удар е свързан с дълбок разрив между Европа и Русия. Чуха се всевъзможни коментари в последните дни относно спирането на „Южен поток”, но наистина няма по-неадекватен коментар от този на г-жа Сюзан Райс, коятоможе бинаистина много разбира от сигурност.

Всъщност Европа пак ще купува руския газ, за огромно съжаление на американците, но за сметка на това няма да се обогатяват икономиките на няколко страни от ЕС, през които щеше да минава „Южен поток”, а ще се обогатява и развива Турция. Просто потребителят ЕС и транзитьорът България не можаха да защитят своите суверенни интереси. Това, че Владимир Путин реши да промени маршрута на газопровода „Южен поток”, нанася много сериозен ущърб на Европа.

Европа непрекъснато говори за енергийната зависимост и заплаха от Русия, а в момента някак случайно пропуска да забележи, че Турция, една изключително мощна страна, се превръща в енергиен център, който ще събира разпределението на газа от няколко газопровода и така с общия букет тръби ще държи един от важните ключове към енергийната сигурност на Европа. Турция ще бъде център както за руския газ, както за близкоизточния газ, така и за заобикалящия Русия Южен коридор, който е голямата надежда на Америка за транзит на азербайджански газ, това е заместващия вариант на злополучния „Набуко”.

Никой в Европа изобщо и не мисли, че, предоставяйки тръбата на Турция, Русия дава невероятна тежест на руско-турския фактор в европейската политика. Путин просто повиши ролята на Турция до абсолютно незаобиколим фактор отсега нататък в Европа. Този договор с Русия ще бъде повод за сформирането на нови майдани, паркове гези и прочее простести в Турция, но Ердоган явно е много силен държавник, готов да отстоява националните интереси на своята страна.

Оказва се, че Турция е много по-прогнозируем партньор от колебливата, объркана стара Европа, силно задушена в хватката на Америка. За българската политика и българските политици изобщо не намирам за нужно да говоря. Няма по-дребни, наистина глупави и невежи държавници от нашите. Каквото ти е гражданското общество, бедна Българийо, такива са ти и държавниците! Както казват руските анализатори: българската администрация се оказа политическа нула, нямаща суверенна позиция. Както каза и Путин на пресконференцията в Анкара: „България не е суверенна страна, която може да взема самостоятелни решения.”

Ние много пъти сме го казвали от тази трибуна, но ето че сега руският президент оповести този факт и то на целия останал свят. Ако аз бях български политик, щях да се схвана от унижение. Но вместо това нашата висша агентура започна да обикаля медиите и да обяснява колко добре се е получило, че най-после се е разкарал този проект от територията на нашата родина и че точно сега е настанало време да дупчим Добруджа за шистов газ!

Разбира се, това не е само български парадокс. Литва пожела да получава втечнен газ два пъти по-скъп от руския, просто защото не й е приятно да купува руски газ. Все пак всяка държава има право на своята компетентно обоснована глупост. Полският външен министър преди време обясняваше, че проекта „Северен поток” е пълен провал за ЕС и няма икономически смисъл. Германия, разбира се, не мисли така. А между германската и полската индустриална истина и мощ има твърде енергична разлика. През 2015-а Полша ще диверсифицира източниците на газ и ще получава газ от Катар на стойност 700 долара за 1000 куб. метра. А Германия ще продължи да получава газ по тръбата, която според поляците „нямала икономически смисъл”, за 346 долара.

Тъй като Турция има национално отговорна политика, която не зависи от симпатиите и антипатиите на Америка към Русия, тя си извоюва 6% отстъпка в цените на руския газ от 1 януари 2015 г., която в перспектива ще достигне до 15%. Американците обаче няма да оставят тази работа така. Войната с Ердоган започна миналия сезон, и ще продължи, докато не му се завие свят и не загуби равновесие да падне./Деконструкция -БНР

Автор: Калина Андрилова