„Калашников“ ще представи на „Армия-2016“ две нови снайперски винтовки

Концернът „Калашников“ ще покаже на форума „Армия-2016“ опитни образци на най-новите си снайперски винтовки, както и дистанционно управляема оръжейна кула, съобщава РИА „Новости“ в четвъртък (25 август), като цитира прессъобщение на концерна.

Второто издание на международното военно-техническо изложение „Армия-2016“ ще се проведе в подмосковното градче Кубинка от 6 до 11 септември.

„За първи път в рамките на откритата експозиция ще бъдат представени опитни образци на най-новите снайперски винтовки СВК и ВСВ-338, модернизирани експортни серии на автомати Калашников, прототип на автоматичен пистолет Лебедев с патрони 9×19 мм, както и дистанционно управляеми оръжейни платформи“, се казва в съобщението.

От пресслужбата уточняват, че дистанционно управляемата платформа е предназначена за поразяване на жива сила на противника със стрелково оръжие (АК или СВДМ), при което управляващият персонал се намира извън зоната на непосредствена опасност. Платформата се състои от дистанционно управляема кула с механизми за насочване на огъня и прибори за наблюдение и прицелване, както и от подвижен пулт за дистанционно управление.

Компактната самозарядна снайперска винтовка СВК, при разработката на която са отчетени мненията на снайперистите от спецподразделенията, се разработва в два варианта: с използването на родни патрони 7.62х54R  и на най-разпространените в света патрони на НАТО 7.62х51. В момента прототипите на винтовката преминават заводски изпитания. В бъдеще тя ще трябва да замени СВД (снайперската пушка на Драгунов).

Модернизираната далекобойна снайперска винтовка ВСВ-338 Lapua Magnum е предназначена за използване при различни климатични условия на разстояние до 1500 метра. И двете винтовки са иновационни разработки на концерна „Калашников“.

Източник: Руски дневник