“Калашников” мина от автомати на пистолети

Oръжейният концерн „Калашников“ мина от автомати на пистолети. Конструкторите са разширили гамата на производство с нов пистолет с обозначение ПЛ-14. Негов създател е Дмитрий Лебедев, главен инженер на конструкторско-технологичния център на концерна. За първи път новият пистолет бе представен на форума „Армия-2015“, състоял се от 16 до 19 юни 2015 г.

Новото в конструкцията е, че за пръв път е използван опитът на водещи фигури в областта на стрелковия спорт. Това е позволило на Лебедев, който е ученик на известния конструктор на спортни оръжия Ефим Хайдуров, да направи универсално оръжие както за бойни цели, така и за спорт.Лебедев е работил в тясно сътрудничество с многократния шампион на Русия по практическа стрелба Андрей Кирисенко. Двамата са успели да изучат и приложат множество закономерности на човешката биомеханика, свързани с воденето на точен огън. В резултат на това са съчетали максималното удобство и простотата в боравенето с необходимата висока безопасност.

Показаният прототип на ПЛ-14 има рамка от алуминиева сплав, но се планира замяната ѝ с удароустойчив полимер. Формата на ръкохватката е с висока ергономичност и е дебела само 28 мм, което позволява много добър обхват от човешката длан. Задната страна на рамката е с дълбок изрез, благодарение на който точката на опората при захващане с ръка може да се приближи максимално към ос-каналната линия. Така отскачането на пистолета при изстрел е намалено до максимална степен.

Пистолетът е предназначен за руските патрони с калибър 9х19 7Н21. Те имат същите габаритни размери както 9х19 Parabellum, но се различават по масата на куршума (8 г), началната му скорост (430 м/с) и дулната енергия (около 736 джаула).

При изстрел с такъв патрон куршумът му пробива стоманена плоча, дебела 4 мм на разстояние 55 метра.

За сравнение дулната енергия на куршума на патрон 9х19 Parabellum не надвишава 490-500 джаула.Голямата мощност на патрона 9х19 7Н21 се използва за поразяване на бронежилетки от висок клас на защита. В различни източници се отбелязва, че при използване на мощните патрони ресурсът на цевта е над 10 хил. изстрела, а при патрони 9х19 ресурсът се увеличава почти двойно.

ПЛ-14 напълно отговаря на съвременните изисквания към полицейските и армейските пистолети. В незаредено състояние тежи само 800 г. Всички бутони и ключалки са разположени от двете страни на рамката на оръжието, което позволява удобното му използване с лява и с дясна ръка.

Ударно-спусковият му механизъм е със скрит ударник.

Едно от интересните решения за повишаване на безопасността при боравене е удължаването хода на спусъка и увеличаване усилието за неговото задействане.

Конструкторът е удължил пълния ход на спусъка до 7 мм, което предотвратява произвеждането на нежелан изстрел в стресова ситуация. Със същата цел усилието за задействане на спусъка е увеличено на 4 кг.

Новият руски пистолет е снабден с ръчен предпазител, чието лостче е разположено от двете страни на рамката.

Мерните прибори са нерегулируеми, открит тип и са закрепени на затворния блок с „лястовича опашка“, която позволява странично коригиране.

Пълнителят на пистолета побира 15 патрона, които са разположени шахматно. За бързо установяване на наличието на патрон в патронника е монтиран специален индикатор. С негова помощ може да се коригира геометрията на патронника при стрелба с боеприпаси с нестандартна дължина на гилзите.

В долната предна страна на рамката е монтирана пикатини релса за закрепване на допълнителни приспособления (тактически фенери и лазерни целеуказатели). Пистолетът е дълъг 220 мм при дължина на цевта 127 мм.

Новото оръжие може за кратко време да се превърне в къса снайперова пушка. Това става чрез интегриране с различни допълнителни приспособления – сгъваем приклад, пластмасов корпус, допълнителна ръкохватка, оптически мерник, удължена цев.

Предвидено е използване на пълнител с повишена вместимост до 30 патрона. В основата на приклада може да се монтира допълнителен пълнител с вместимост 15 патрона.

На изложението „Армия-2015“ е съобщено, че серийното производство на пистолета е планирано през 2016 г.