Как украинските жени воюват в Донбас

Президентът на Украйна Петро Порошенко преди Международния ден на жената се срещна с видни жени от страната си, които са участвали в бойните действия в Донбас. Той подчерта “много особеното” място на жените в Украйна във военно време и заяви, че от примера на “Надежда Савченко и всяка от вас” се учи и сегашното, и следващото поколение украинци. Журналистът Николай Подгорни от руското онлайн издание “Лента” пише за ролята на слабия пол в украинската военна операция.

На война по собствена воля

В състава на множество украински доброволчески батальони, участвали в бойните действия в Донбас, има жени, известни в цялата страна. В повечето случаи те не са станали видни благодарение на бойните си подвизи и добри лични качества. Например символ на екстремистката групировка “Айдар” е 19-годишната Вита Заверуха от Виница, чието любимо занимание е да стреля по мирните селища в Донбас. Вита стана известна и със скандалните си призиви да се унищожи рускоговорящото население в Украйна и да се почита нацистката символика.

През май миналата година Заверуха бе арестувана като заподозряна в стрелба по полицейски служители (двама загинаха, трима получиха тежки травми) по време на ограбване на бензиностанция в Киев. Разследващи заявиха, че тя не е участвала непосредствено в ограбването на бензиностанцията, но е помагала в превоза на оръжие. Сега Заверуха е под арест. Все още няма конкретна присъда, но съдът редовно увеличава срока ѝ в затвора – очевидно оправдано счита екстремистката за опасна за обществото.

Още по-незавидна е съдбата на разузнавачката от екстремистката организация “Десен сектор” Анастасия Горбачова, известна с прозвището Лиса (бел. прев. лисица). През март 2015 година “напълно лудата” (според съюзници) Лиса направи гръмки изказвания в ефира на украинския телевизионен канал “Първи национален”, а през август, докато бе бременна в третия месец, Лиса бе застреляна с ловджийска пушка. Не са известни никакви конкретни данни относно смъртта на Горбачова – нито точното място на произшествието, нито дали е било нещастен случай или преднамерено убийство.

Вита Заверуха / vk.com

Днес главната женска сила в “Десния сектор” е Елена Белозерска, формално заемаща мястото на ръководител на информационната служба на групировката. Белозерска активно съобщава в социалните мрежи информация за военни мероприятия в Донбас, упреква Генералния щаб на украинските въоръжени сили в откровени лъжи и се позиционира като независим журналист и блогър.

Мария Ветер, която е известна с прозвището Белка (бел. прев. катерица), работи като фризьор във Виница преди държавния преврат в Украйна. Тя стана известна след като в хода на винския Майдан се хвърли под кола, в която силите за сигурност превозваха местен активист, в резултат на което той успя да избяга. Мария веднага се включи в главния Майдан в страната – в Киев, където тя се представи толкова успешно, че след края на преврата попадна в центъра за подготовка на бойците от Националната гвардия на Украйна, а оттам – в батальона “Донбас”. Пред медии момичето разказа, че винаги носи граната (бел. ред. за да може да се взриви при заплаха от залавяне) и участва в разузнавателни действия в Донецк по собствена инициатива – без съгласуване с ръководството. По време на беседи с журналисти Мария неведнъж се оплакваше от недостатъчна активност от страна на украинските служби за сигурност: ако имаха същия боен дух и желание за победа като нея, “отдавна щяхме да изчистим Донбас от всичкото зло”.

Войници на токчета

Още през есента на 2014 година властите на Украйна съобщиха, че възнамеряват да създадат в рамките на Въоръжените сили на Украйна първия официален женски батальон. Проектът бе представен с голям ентусиазъм, инициаторите заявиха, че желаещите да участват в такава групировка са над 10 хиляди души на възраст между 12 и 67 години. Веднага след тържественото представяне на проекта инициативата изчезна без ясни обяснения.

Украинските жени теоретически трябва да участват във военната служба, която властта организира със завидна периодичност през последните две години. Според закона във военна служба могат да участват онези представителки на слабия пол, които имат желание да служат в редовете на Украинските въоръжени сили. Обаче не се наблюдава никакъв ентусиазъм: за цялата минала година според данни на Генералния щаб към армията се присъединиха едва около сто жени. Скромната статистика се компенсира за сметка на участието на жени в “доброволчески батальони” с по-свободни условия на служба, без излишни бюрократични ограничения.

Според официалните данни на украинското Министерство на отбраната през средата на февруари тази година в редовете на Въоръжените сили на Украйна има 15,6 хиляди жени. От тях само 1,7 хиляди представителки на слабия пол са офицери. Около 1,5 хиляди жени участват в бойните действия в Донбас.

Авторът на статията твърди, че цифрите в документите не винаги съвпадат с реалността, а статуса на участниците в операцията в Донбас напоследък се превърна в предмет на сериозни спекулации, заради социални облаги и материални придобивки. Например през октомври миналата година ръководителката на „Комуникационните и информационни системи“ в Министерството на отбраната Оксана Говрилюк заяви пред журналисти, че в антитерористическата операция са взели участие едва 938 жени – военнослужещи и служителки във Въоръжените сили на Украйна, което представлява голямо разминаване със статистиката от февруари, намекваща за определени манипулации.

Батальон

Украински медии и експерти, оценявайки колко жени воюват в Донбас в редовете на Украинските въоръжени сили, считат, че техният брой е “малко над хиляда”. Министерството на отбраната в Украйна забранява на жените да заемат ръководещи длъжности в армията и да изпълняват задачи на бойното поле, тъй като това е свързано с физически труд. Въпреки това, че в редовете на Въоръжените сили на Украйна има разузнавачки, снайперистки и дори хирурзи, по документи те са готвачки и чистачки. В много подразделения на Украинските въоръжени сили жените не могат да попаднат заради нормативни ограничения.

Според изследване на журналисти, които се позовават на публични изказвания на воюващите в Донбас жени, те са лишени както от кариерни перспективи, така и от статуса на участници в антитерористическата операция, защото не могат да участват легално в бойните действия. В такъв случай какво се случи с 1,5 хиляди длъжности, за които съобщи през февруари Министерството на отбраната?

Проблемът с жените в украинската армия не е най-важният в момента, но е очевидно, че напоследък към този проблем се показва повишен интерес от западните партньори на Украйна. През октомври 2015 година в Киев се проведе мероприятие с името “Жените в украинската армия. Как да преодолеем стереотипите” с активното участие на САЩ, Израел и Естония. През декември бяха представени резултатите от първото по рода си социологическо изследване с името “Невидимия батальон”. Според резултатите от мероприятието желанието на жените да реализират своите възможности във въоръжените сили представлява световна тенденция – за това и в Украйна дамите се опитват да се реализират по този начин, само че армията на страната не е готова да приеме такова голямо количество желаещи. Надеждата е в реформите. Групата лобисти, които ще създават условия за привличане на украинските жени в редовете на Въоръжените сили на Украйна, вече заяви, че е готова за активни действия.

Автор: Николай Подгорни, „Лента“

Източник: fbr.bg