Как се празнува Великден по света

Великден е един от най-важните празници в християнския календар, отбелязван в цял свят. Великденските яйца, зайчета и шоколади са общи за Великденските празници по целия свят. В тази статия ще Ви разкажем за местните традиции, по време на Великденските празници в различните части на света.

Великден в България

По традиция у нас на този толкова хубав пролетен празник, трапезата е отрупана с вкусни ястия от агнешко месо, свежи салати и козунаци. Все пак един от най-веселите за възрастни и деца ритуали си остава боядисването на великденските яйца, което се прави сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце задължително е червено – с него се рисува кръст върху челата на малките деца, за да са здрави и силни. То се пази до следващия Великден, когато се чупи – ако вътрешността му е пълна, то и къщата на стопанката ще е пълна.
Второто яйце също е червено. То се оставя църквата след литургията в нощта срещу празника. С останалите яйца, украсени според вкуса на домакинята, семейството и близките се чукат, като си пожелават късмет и здраве.
Интересното е, че по българските земи дори мюсюлманите роми боядисват яйца. На празника Къзъл емурта (Аленото яйце) децата се чукат се боядисани яйца, а най-възрастната жена събира черупките и ги хвърля в огъня с пожелания за здраве.
В Родопите в района на Чепинско, християните раздават боядисани яйца на съседите си мюсюлмани. А в с.Драгиново българите, изповядващи исляма, боядисват яйца, но на Гергьовден.

Великден в Русия

Великден в Русия е най-големият празник през годината. Наричат този ден Воскресение. В Царска Русия той бил посрещан с особена тържественост – пищно украсени църкви и къщи, илюминации, величествени служби. Цялата седмица е посветена на празненства. На мъжете им е позволено, когато искат, да бият камбаните на църквите. Затова и седмицата се оглася от непрестанен звън, който поддържа празничното настроение.Главно място на великденската маса  заемат козунакът и боядисаните яйца, поставени върху зелена покривка.В събота те се носят за освещаване в църквата.

В първия ден на празника руснаците се поздравяват с „Христос Воскресе!“, „Воистину Воскресе!“, но за разлика от нас се целуват трикратно по бузите и си подаряват боядисаните яйца. Вторият ден е посветен на благотворителността. Прието е да се посещават болници и да се дава богата милостиня. Някога руснаците събирали пари и откупвали бедняците, затворени заради дългове. Посещават се и „покойниците“.

Великден е наричан още и „Цар на дните“. По традиция на празничната трапеза ястията са толкова на брой, колкото са и дните на най-продължителния пост. Най-яркият символ на празника са разноцветни яйца в кошнички със свежа зеленина, които служат за украса на празничната трапеза. Още на сутринта на Велики четвъртък се пекат кулики – разновидност на познатия у нас козунак, а вечерта се приготвя и традиционната „пасха“ от извара, сметана, стафиди, много яйца и захар. От великденската трапеза не отсъстват и традиционните за руската кухня печива с мая – пироги, млини и медени питки. Разнообразието от блюда е направо поразително: печено свинско, шунка, агнешко, пълнени патици, пуйки и гъски, млечни прасенца, домашни колбаси, сьомга, сирена и т.н. Истинският пир, който започва в късното неделно утро на Великден.

Руснаците имат и специална пасхална игра, при която боядисаните яйца се пускат в специални улеи и се блъскат. Целта е да се счупят яйцата на противниците.

Великден в Украйна

Изрисуваните великденски яйца от Украйна са известни вече по цял сват с името „писанки“. Изписват се сурови яйца, вътрешността на които е изкарана през фини дупчици в двата края на яйцето. Рисунките се правят с разтопен пчелен восък с помощта на специален инструмент наречен „писачок“. Всеки елемент изрисуван върху писанките има свое значение. Изобилието от символи обхваща няколко хиляди, които могат да бъдат обединени в следните групи: геометрични фигури, християнски символи, цветя, животни и птици, риби

Великден в Хърватия 

В северната част на Хърватия, на Велика събота, огньове са запалени във всяко село в близост до църквата. Всяко село се конкурира с друго, за да създаде най-големия и най-яркия огън, който може да се види от километри. Хората се събират около кладата да пеят песни и да разговарят помежду си..

Великден в Чехия и Словакия

На Велики понеделник, мъжете обикновено посещават техните роднини и ги сурвакат леко с ръчно изработени камшици като от време на време се налива студена вода върху тях. Мъжете събират колкото се може повече камшици като това е символ на плодородието.

Великден в Словения

Словенците са известни със своите сложно украсени великденски яйца. Те са изработени с голямо внимание и често се използват като подаръци. Момичета рисуват и като подарят яйце на някое момче, това означава, че го харесва. Това е чудесно средство за обяснение в любов.

Великден в Беларус

Великден в Беларус има много цветни традиции, но нещо, което се откроява е практиката да се пеят народни песни, наречени Valachbny – разпространени в централните и северозападните райони. Тази традиция има езически корени и е свързана с народни певци, които пътуват от село на село, за да създават настроение по време на празници.

Великден в Гърция

Известен с практикуването на религиозния плам, чрез православното християнство, Гърция отбелязва Великден като основен религиозен празник, според древногръцкият религиозен календар.

Великден в Армения

Великден при арменците се нарича Задиг – Харутюн Задиг ( Възкресение Христово ). Той се отбелязва в първата неделя след пролетното равноденствие. Яйцата при арменците също се боядисват изключително в червено, защото този цвят символизира кръвта на Исус Христос и както при българите, децата и възрастните жени в семейството правят това. На яйцата се изписва специфична за арменската традиция орнаментика, която е предимно от геометрични фигури – правят се изображения във формата на жерав, защото за арменците той е символ на завръщането към родината. В арменската традиция козунакът не съществува точно в този вид, както в българската. Нарича се чорек и в него не се слага тази мая, която е характерна за козунака. По-различен е като вкус, но пак е сладък и се пълни със стафиди и орехи.

Великден в Италия

Доминирано от християнската вяра, Италия празнува Великден много бурно и шумно. Известен като „Паскуа“ на италиански, Великден кара цялата страна да се забавлява с игрите и концертите. На големия празник италианските католици непременно се гощават и с агнешко. За гарнитура се поднася печен на жар артишок . То прекрасно си пасва с агнешките бъбреци, задушени със сирене, грах и яйца. Италианският великденски козунак се пече във формата на гълъб и се нарича „коломба“

Великден в Полша

В Полша на красиво украсената великденска трапеза се слагат студени месни закуски, сред които най- популярен е белият колбас, подправен със сол, пипер, мускатово орехче, чесън и майорана, и поднесен с цвекло. Нареждат се домашни печива и сладкиши, от които най-вкусни са маковите щрудели и направеното от разтопена захар агне в памет на Христовото Възкресение. Само на този празник се поднася и специалният хляб „пасха“, изпечен от ръжено брашно с мая. Отгоре той се маже със свинска мас и се украсява с кръст от тесто.

Великден във Франция

Французите отбелязват празника, който те наричат „Пак” по много тържествен начин. В дните от Разпети Петък до Неделя всички църковни камбани престават да бият. Това се прави в знак на скръб от разпването и смъртта на Христос. В Неделя, рано сутринта камбаните отново започват да бият. Във Франция родителите също крият яйцата на различни места в къщата или в двора, а децата трябва да ги търсят. Във връзка със спирането на камбанния звън, в Париж се произвеждат традиционни шоколадови камбанки, които се правят на ръка и както и много други шоколадови фигури. На Разпети Петък в Бретан се садят теменужки, цветята на гръцката богиня Персефона. За празничната трапеза французите приготвят задължителното агнешко печено, но и едни традиционни бисквитки с формата на агънца. Те са популярни най-вече в областта Лотарингия, но ги правят из цялата страна.През Великденските празници на голяма почит са и омлетите. В Понеделник, вторият ден на Великден, цялото семейство започва да прави традиционният омлет с много зелени подправки и салам.

Великден в Англия

Великден в Англия се празнува чрез обмен на великденски яйца и други подаръци като дрехи, шоколади или празнични пакети. Великденски бонета или кошници се правят, които се пълнят до горе. На Разпети Петък в Англия се ядат „cross buns“. Това са хлебчета със стафиди, на които е нарисуван кръст. В графство Ланкашир си правят „надбягвания“ – пускат боядисани яйца от хълм. Победител е онзи, чието яйце най-бързо стигне до долу. На празника се събира цялото семейство. Приготвя се специален обяд – агнешко със зеленчуци.

Великден в Германия

В Германия, Великден е известен с името на Ostern. Великденските празници за децата траят около три седмици. Разпети Петък, Великден през Събота и Великден през Неделя са дните, когато хората не работят изобщо. В Германия на Велика Събота се устройва „погребението на постната супа жура“, а сельодката, която също е част от постното меню, се закачва на дърветата. Пекат се сладкиши от брашно, мляко, яйца и стафиди, и плетени подобни на нашите козунаци. Закуската непременно е семейна, а децата намират скритите из целият дом великденски кошнички, пълни със сладкиши, шоколадови зайчета и малки подаръци.

Великден в Австралия

Различните хора имат различни традиции, поради което, Великденските празници се провеждат по най-различни начини. Особено популярни са шоколадовите и захарните яйца в Австралия. Те се правят много миниатюрни, във формата на зайче или билби- торбесто животинче, подобно на мишка, което за австралийците се превръща във великденски символ на страната им. Празничното меню включва печено агнешко,телешко или пилешко със зеленчуци на скара – картофи, моркови, тиква, грах или броколи. За десерт се поднася традиционният великденски сладкиш „Павлова“ от целувчено тесто, украсено с киви, ягоди, ананаси и мандарини. Много популярни са горещите кифлички, с които австралийците закусват преди църква.

Великден в Мексико

Семана Санта и Паскуа (два отделни ритуала) формират част от Великденските празници в Мексико. Семана Санта означава цялата Страстна седмица, от Цветница до Великден. Паскуа е спазването на срока от Възкресението до следващата Събота.

Великден в САЩ

В САЩ семействата също непременно посещават църквата. Обядът след това се състои от шунка с ананас, картофи, плодови салати и зеленчуци. Децата получават кошнички, които „Великденското зайче“ от ранно утро е напълнило с шарени яйца, шоколади и бонбони. В Америка е много популярна играта,в която малчуганите се надпреварват да търкалят боядисаните яйца по наклонена ливада. Най-голямото състезание се устройва на поляната до Белия дом, където идват стотици малчугани със своите великденски яйца.

Великден в Испания

Великден се смята за най-важният празник в Испания. Известен като „Семана Санта“ на испански, тя е повод за празнуване и веселие. Честванията започват с „Доминго де Рамос“, или Цветница, и завърщва с „Лунес де Паскуа“, или Великден. В Испания Великден се отбелязва с многобройни процесии на религиозните ордени. Често участниците са с качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Огромни фигури на Исус и на светците се разнасят из градове и села. Някои каещи се християни дори влачат железни вериги.

Великден в Канада

Големият фестивал в Канада – Великден , се празнува с голямо великолепие. Това е времето, където посещават  църквата и прекарване на времето си със семейството и приятелите.

Великден в Швеция

В Швеция, Великден е повече от фестивал. Той е религиозен повод, който се чества с голям блясък и слава. Великолепието на фестивала се вижда от факта, че една седмица преди Великден, цялата страна се наслаждава във Великденски празненства и магазините са весело декорирани в празнични символи. За Великден шведите украсяват домовете си в жълто, зелено и бяло. На трапезата им има ястия, които не се отличават особено от коледните. По-особено внимание се обръща на бонбоните и сладкишите. Великденските яйца се правят от картон с голям красив бонбон вътре. Много старо и необикновено е и финландското ястие мямми – сладко печиво от ръжено брашно с препечен до кафяво малц. Мямми се пече в картонени кутийки, напомнящи кора на дърво и се поднася като десерт със сметана и захар.

Великден в Швейцария

Великден изисква време, за да празнувате и да се радвате на Възкресението на Исус, във всички части на света. Когато става въпрос за Великденските празници, Швейцария не остава по-назад. Във френска Швейцария украсяват изворите с гирлянди от боядисани яйца, клонки и ленти. Странен е и древният обичай през Страстната седмица- църковните камбани да напускат страната, за да „отидат“ в Рим. Връщат ги на Великден, като на срещнатите по пътя деца се подаряват шоколадови камбанки и раковини.

 

Великден в Нова Зеландия

Великденските празници в Нова Зеландия са станали по-светски през годините, тъй като фестивалът е повече за шоколадовите яйца и зайци. Хората си взимат почивка, тъй като е един прекрасен дълъг уикенд.

Великден в Холандия

Известен като Pass Zondag на холандски, Великден е свързан със специални ястия в Холандия. Кръстът представлява основният символ на Великден, който е украсен с цветя.

Великден в Дания

Известен като Pеske на датски, Великден е най-важният празник в скандинавския регион на Дания. Той се чества с цветни традиции, които формират част от националното наследство на Дания.

Великден в Унгария

Пролетния фестивал на Великден се празнува с народните традиции в Унгария. Великденските яйца се разглеждат като по-скоро декоративен елемент, отколкото като част от традициите в Унгария. В Унгария мъжете напръскват жените от семейният и приятелският кръг с одеколон „лочолкодаш“. Този обичай вероятно има връзка с плодородието. После дамите ги черпят с яйца, сладкиши и алкохол. Яде се пушена шунка с яйца и хрян.

Великден в Израел

Хиляди поклонници и туристи пътуват от всички краища на света в Израел, за отбелязване на светия празник на Великден в Светите земи, от Ерусалим. Свещения огън и светлините от свещи символизират Възкресението на Исус.