Как руските санкции против Турция ще се отразят на двете страни

Автор: Леонид Хомерики.

Руските санкции против Турция ще се отразят основно на вноса на турски стоки, смятат експерти. Само че търговията между двете страни се формира най-вече от износ от Русия: главно пшеница и природен газ, като за момента властите в Москва нямат намерение да ограничават работата в тези отрасли.

Русия прие икономически санкции срещу Турция. Съответният указ бе подписан от руския президент Владимир Путин на 28 ноември 2015 г., съобщи прес-службата на Кремъл. По-специално, от 1 януари 2016 г. руските фирми няма да могат да наемат на работа граждани на Турция и ще бъде отменен безвизовият режим между страните. Освен това, в близко бъдеще властите ще забранят турски подизпълнители да бъдат наемани за изпълнение на държавни поръчки. Правителството обаче все още не е решило кои отрасли ще засегне забраната.

По данни на руската статистическа служба „Росстат“, Турция е петият по големина търговски партньор на Русия. Търговията между двете страни за 2014 г. възлиза на $31 млрд., а за първите девет месеца на 2015 г. – на $18,1 млрд. Основно Русия продава стоки на Турция и по-рядко получава внос от тази страна: през 2015 г. вносът на турски продукти е бил за малко над $3 млрд. В края на 2015 г. стокообменът се очаква да достигне $23-25 млрд., като по-голямата част от него се пада на руския износ – около $20 млрд., докато на вноса се падат общо $4-5 млрд., споделя Александър Кнобел, директор на Центъра за изследвания на международна търговия (РАНХиГС) – близък до руското правителство икономически институт.

Търговски връзки

Лъвският пай от руския износ за Турция се пада на зърното и природния газ, за които за момента не се планират никакви ограничения. През 2014 г. руският газов монополист „Газпром“ е доставил на Турция 27,3 млрд. куб. м синьо гориво: по покупки на руски газ Турция се нарежда на второ място след Германия. На свой ред за първите 10 месеца на 2015 г. Турция е внесла в Русия хранителни продукти за $1 млрд. Водещите категории са доматите и цитрусовите плодове, на които се падат повече от половината от доставките. Според Александър Кнобел едва ли Русия ще ограничи вноса на плодове и зеленчуци в навечерието на новогодишните празници. Той смята, че по-скоро вместо това ще бъде засилен санитарният контрол.

Други големи пера в турския внос са платовете и текстилът: много руски търговци на дрехи и обувки правят поръчки от фабрики в Турция. По данни на „Росстат“, през първите девет месеца на 2015 г. от Турция в Русия са внесени платове и текстилни изделия за близо $514 млн. и обувки – за около $48 млн. Ако бъдат въведени санкции в тези отрасли, турските стоки могат да се доставят в Русия през територията на Беларус, предполага генералният директор на компанията „Маркетолог“ Олга Жилцова.

Спад на търговията

Заради въвеждането на санкции, не е изключено от руския пазар да си тръгнат турски строителни фирми. „В сегмента на недвижимите имоти, основно бизнес имотите, работят доста турски компании и не е изключено част от тях да се откажат от реализацията на крупни проекти в страната. Доверието към тях като партньори е подкопано“, заяви пред агенция РБК руският министър на строителството Михаил Мен.

Като цяло, според експерти търговията между страните едва ли ще се свие повече от два пъти. „Не мисля, че през 2016 г. спадът на търговията ще бъде дори и 50%“, предполага Александър Кнобел. Между другото, по неговите думи, най-осезаеми вероятно ще бъдат загубите от нереализирани бъдещи проекти. Както по-рано каза турският президент Реджеп Ердоган, към 2020 г. търговията с Русия можеше да достигне $100 млрд. До голяма степен подобни оценки се базираха на евентуалната реализация на големи междудържавни проекти, като например газопроводът „Турски поток“ и АЕЦ „Аккую“, от които при сегашната ситуация страните вероятно ще се откажат, допълва Кнобел.

 

Източник: Руски Дневник.