Как Русия може да унищожи икономиката на САЩ

Как Русия може да унищожи икономиката на САЩ? Известният трейдър Джим Синклер даде интервю пред usawatchdog.com и разкри слабите места на американската икономика, от които може да се възползва Русия.

Удар върху долара

 (Exchange stabilization fund).

Когато индексът на долара пада под 80, фондът се старае да върне показателя към ниво 80,5 или 81,2, тъй като трябва да създаде усещане за стабилност. Но доларът вече усеща натиск от простата възможност за преход към евро при плащания с Европа.

„Петродоларът е стимул за щатския долар. Ако обаче Русия започне да сключва сделките за продаване на енергоносители в друга валута, тогава индексът на долара може да падне до 76”, – прогнозира трейдърът.

Загуба на влияние на САЩ над Европа

Ако Русия започне да приеме плащанията за енергоносители в друга валута, различна от долара, двойката долар/евро ще се търгува на ниво 1,45-1,5. В резултат на това, курсът на европейската валута ще се покачи, стойността на енергоносителите ще се понижи, а самите европейци ще бъдат доволни от възможността за провеждане на плащанията в евро.

„Меркел ще млъкне и ще се усмихва. Нима не е по-евтино да се изключи използването на валутните пазари? За търговията е нужно евтиното евро, а в дългосрочна перспектива е необходимо скъпото евро”,- добави Синклер.

путин и обама

Удар по потребителите в САЩ

В резултата от всички промени цената на бензина в САЩ нарасна до долар за галон до $4,5-5.

Според Синклер,  при лош делови климат това може да доведе до хиперинфлация.

Крах на фондовия пазар

„Русия го държи (петродоларът) с една ръка и може мигновено да отвърне по начин, който да доведе до такъв крах на Dow, какъвто историята още не е виждала”, – добавя известният трейдър.

Според него, няма никакви други сценарии, освен този, при който САЩ ще бъдат принудени да извършват плащания във всякаква валута, въпреки съществуването на междубанковата система SWIFT, което е равносилно на „да се простреляш в крака”.

„Те могат да обърнат американската икономика с главата надолу и да я унищожат напълно. Може да размахват флага, колкото си искат, но е факт – те имат такава възможност”, – обобщи Синклер.