Как родителите на Путин оцелели във Великата Отечествена война

Президентът на Русия Владимир Путин написа колонка за списание „Руски пионер“, в която разказва за живота на своите родители по време на Великата Отечествена война.

Путин пише, че неговият баща е отслужил военната си служба в Севастопол, бил е матрос на подводница. „Призовали са го в армията през 1939 г. А след това, когато се е върнал, той вече е работел в завод и двамата с мама са живеели в Петродворец“. Войната започнала и тъй като бащата на Путин работел във военно предприятие, не бил призован отново в армията. Той обаче внесъл заявление за влизане в партията и след това още едно заявление – че иска да отиде на фронта, разказва Путин.

Бащата на Путин бил изпратен в диверсионен отряд на НКВД /Народен комисариат на вътрешните работи/, в който служели 28 души. Групата почти веднага попаднала на засада. Преследван от германски войници, баща му обаче оцелял.

„Преследвали са го из гората и той е останал жив, защото влязъл в блато и няколко часа останал в блатото, дишайки през куха тръстика. Помня това от неговите разкази. Той казваше, че когато стоял в блатото и дишал с тази тръстика, чувал как германските войници минавали край него, буквално на няколко стъпки от него, как лаели кучетата“, пише Путин. Той казва, че от 28 души са се спасили само четирима.

След това бащата на Путин бил изпратен в действащата армия – на Ленинградския фронт. Там той е тежко ранен – „през целия си живот живя с осколки в крака: така и не ги извадиха всичките“.

Путин разказва още, че докато бил в болницата, бащата давал на жена си – майката на Путин, цялата си дажба, за да може тя да храни тригодишния им син.

По-късно детето било взето заедно с други деца „с цел спасяване на малолетните деца от глад“, но по-късно момчето се разболяло от дифтерит и починало, пише Lenta.ru.

Путин разказва и драматичната история, когато неговият баща фактически спасил майка му от смърт. „Когато взели детето и майка останала сама, а на баща ми, когато му разрешили да ходи, той взел патериците и отишъл вкъщи. Когато наближил сградата, видял, че санитарите изнасят трупове от входа. И видял мама. Приближил се и му се сторило, че тя диша. И той казал на санитарите: „Тя е още жива!“ Според санитарите тя щяла да почине по време на пътя. Бащата на Путин се нахвърлил върху тях с патериците и ги принудил да я качат обратно в жилището. „Той се е грижил за нея“, пише Путин. Той уточнява, че баща му е починал в края на 1998 г., а майка му – през 1999 г.

След падането на блокадата на Ленинград семейството на Путин отишло да живее в родния край на родителите му – в Тверская губерния, и до края на войната живели там. „Семейството на баща ми беше много голямо. Той имаше шестима братя – петима са загинали. Това е катастрофа за семейството. Роднини и на мама са загинали. Аз се оказах късно дете. Тя ме е родила на 41 години“, пише Путин.

Най-невероятното е, че родителите на Путин, преживели толкова по време на войната, не изпитвали омраза към врага. „И досега не мога, честно казано, да разбера това докрай“, признава Путин, пише Newsru.com.

По публикацията работи: Елка Василева

Източник: http://www.dnes.bg/