Как Киев „прочиства” Източна Украйна (+16)

Украинската армия продължава така наречената от Турчинов «антитерористична акция» срещу опълченците на Донбас в източната част на Украйна. След президентските избори на Украйна на 25 май, акцията стана още по-интензивна с ожесточени боеве в няколко големи източно-украински градове.

Украинските силовици обстрелват всичко наред – жилищни сгради, училища, детски домове и болници. Жертвите сред мирното население се увеличават с всеки изминал ден. Хората са в недоумение: Защо техните политици изпращат бойци да стрелят срещу собственния си народ? За това ли са гласували за тях, за това ли плащат данъците, за да бъдат днес живи мишени за нацистите?

Всеки ден цели семейства напускат обстрелваните градове Славянск, Краматорск, Луганс, Донецк и др. Евакуират стотици деца в летни лагери. Някои от родителите не се престрашават да се разделят с рожбите си и остават заедно с тях в опасната обстановка. Нощем жителите на обстрелваните градове нощуват в своеобразни укрития – мазетата. Дали въоръжените украински бойци ще спрат да убиват собствения си народ?

Ето какво заяви един от ръководителите на силовите украински структури министърът на отбраната на Украйна Михайло Ковал:

„Нашите сили напълно прочистиха от сепаратисти Юга и част от Изтока, в района на Донецк, и на север в района на Луганск“, цитира думите му LeMonde.

Министърът увери, че спецакциите ще продължат в граничните зони с Русия, „докато тези райони започнат да живеят отново нормално, докато настъпи мир“.

Фото:

Славянск 29 май 2014 г. в мазето на училището, ударено от снаряд.

 

В-Славянск-открит-артилериен-огън-по-детска-болница

опълченец

Тяло на убит проруски опълченец лежи на пътя, водещ към моргата. Мъжът е бил убит близо до летището в Донецк, където боевете започнаха на 26 май. Влошаването на ситуацията на „Източния фронт“ идва точно след избирането на Порошенко президентството.

Порошенко ожесточи спецоперацията в източна Украйна по искане на САЩ

Донецк 28 май 2014 г., телата на убити проруски опълченци в боя до летище „Прокофиев“.

Донецк

Една икона и счупено стъкло близо до летище Донецк.

Донецк 28 май 2014 г. Местни православни вярващи в Донецк се опитали да застанат жив щит между враждуващите бойци от Нацгвардията на Украйна и опълченците по време на щурма на украинските военни на сградата на международното летище «Прокофиев» на 28 май. В момент на пристигане на летището, бойците от Нацгвардията ги изгорили живи…

убити опълченци