Как да помогнем на пострадалите?

Всеки, който се чувства съпричастен към случилото се във варненския квартал „Аспарухово“, може да помогне на пострадалите хора. Най-лесният начин е да изпратите СМС на стойност 1 лев на номер 17 777 с текст DMS VARNA.

Сметката на кампанията е:

IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк

Адрес: София, пл. „Св. Неделя“ № 7
Име: ФПББ
Основание: наводнение 2014

Българският червен кръст откри специална банкова сметка за набиране на средства:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF
(За пострадалите от наводненията в страната).

Активиран е краткият номер 1466 към всички мобилни оператори за набиране на пари чрез изпращане на благотворителни SMS-и на стойност 1 лев. Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез online дарения на сайта на БЧК.

Още в четвъртък в социалните мрежи започна организация. Във Facebook беше създадена групата „Да помогнем на Аспарухово“, където хората се организират в опит да разберат какво е най-необходимо на пострадалите, пише standartnews.com. В нея можете да оставите име и телефон, и да заявите с какво можете да помогнете.

В София се събират помощи на ул. „Искър“ 11А (на ъгъла с ул. „Бачо Киро“). Доброволците ще приемат дрехи, бельо, обувки, гумени ботуши, дъждобрани, Храна, питейна вода, консерви, храна за бебета, Газови котлони, кофи. Пунктът ще бъде отворен и в неделя от 10.00 до 16.00 часа. Даренията трябва да са добре опаковани в кашони и дебели чували. Събраните помощи ще бъдат изпратени с бърз влак до Варна, където ще пристигнат в понеделник в 6.20 сутринта. Там доброволци ще ги приемат и ще ги откарат до кризисните щабове. Телефони за връзка: 0878 20 80 44, 0877 256 556, 0888 522 071.

Във Варна се уточняват пунктове за събиране на вещи от първа необходимост. Един от тях е на адрес ул. „Иван Вазов“ 26 – Детската Къща, Варна. Помощи се събират и в централния офис на БЧК на ул. „Братя Шкорпил“ във Варна.

В сградата на кметството в Аспарухово, ул. „Народни будители“ № 2, Варна се събират дарения. Нужни са хранителни пакети и вода. Необходими са доброволци с коли, които да съдействат на хората от местната администрация за обиколките из квартала.

В социалните мрежи за улеснение можете да следите новини от Варна чрез хаштаговете:

‪#‎варна‬
#helpvarna
#supportvarna

Можете да помогнете и на Добрич, ако сте наблизо. Даренията се събират в зала „Добротица“. В кризисният център в зала „Добротица“ в Добрич имат нужда от дрехи за големи хора и чорапи.