Какво се крие зад изпращането на руски кораби в Южнокитайско море

Кораби от Тихоокеанския флот на РФ се насочиха към Южнокитайско море за съвместни маневри с военноморските сили на Китай. От руското външно министерство твърдят, че Москва се абстрахира от конфликта в региона и не подкрепя нито една от страните.Три кораба и два съда за обезпечаване от военноморския флот на Русия се включиха в учение в Южнокитайско море. В периода от 12 до 19 септември те ще участват в морски, сухопътни и въздушни операции съвместно с военноморските сили на Китай.

Екипажите трябва да отразят настъпление на военноморските сили на условния противник на кораби по време на стоянка, да открият и спасят изчезнал в морето танкер, да освободят цивилни плавателни съдове от пирати и да изтеглят на буксир освободените кораби в китайски пристанища.

Морските пехотинци на Русия и Китай, на свой ред, ще осъществят десант на „завоюван“ остров с последващо „прочистване“. А кулминацията на ученията ще бъдат ударите на ракетно-артилерийските разчети по морски цели с подкрепата на авиация.

Маневрите „Морско взаимодействие 2016“ са вече пети подобни учения между Русия и Китай. При това, командването на Министерството на отбраната планира да разширява взаимодействието на двете страни в тази област.

Ученията се провеждат в регион на териториален спор между Китай и неговите съседи – Япония, Виетнам и Филипините. На 12 юли Международният арбитражен съд в Хага постанови, че Китай няма основание да притежава редица острови и рифове в Южнокитайско море. В същото време китайските власти заявиха, че не смятат за действително решението на съда.

Целите на Русия в Южнокитайско море

Русия се абстрахира от териториалните спорове и конфликтите в Южнокитайско море. Официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова заяви, че Русия не участва в конфронтацията и не планира да се въвлече в нея.

Но експертите, към които се обърна „Руски дневник“, са на мнение, че от военно-политическа гледна точка за Русия е по-изгодно спорните острови от архипелага Спратли и Малакския проток да останат владение на КНР и да не са подвластни на влиянието на САЩ и техните съюзници в региона.

„Волю-неволю Русия подкрепя претенциите на Китай за спорните острови в Южнокитайско море. Изграждането там на военна инфраструктура на Поднебесната ще осигури за Русия защита от появата на кораби на ВМС на САЩ със система Aegis и ракети със среден радиус на действие SM-3 и Tomahawk (от 500 до 5500 км – бел. ред.) в този район“, каза за „Руски дневник“ военният експерт на ТАСС Виктор Литовкин.

Противовес на интересите на САЩ в региона

Белият Дом настоява за принципа на свободата на мореплаването, който е в разрез с интересите на КНР в региона – разполагането на военна инфраструктура от страна на Пекин на островите от архипелага Спратли ще изключи възможността на Пентагона да преминава с военните си кораби през зоната на свободно икономическо пространство от двеста мили.

„В близките години този район ще се превърне в място за базиране на въздушната група на военноморските сили на Китай. И през последните години Русия се стреми значително да задълбочи военното и военно-техническото си сътрудничество с Пекин“, каза за „Руски дневник“ ръководителят по изтокознание в НИУ ВШИ Алексей Маслов.Бъдещето на военното сътрудничество между РФ и КНР

Според думите му военното партньорство между двете страни се развива значително по-добре, отколкото редица икономически проекти.
„Целта на провежданите в момента маневри е да се провери способността на военноморските сили на двете страни съвместно да решават кризи в Източна и Югоизточна Азия“, отбелязва Маслов.

Според експерта в момента Русия и Китай разглеждат бъдещите форми на военно-политически съюз. Но формално, юридически няма да се оформя нещо, което да е подобно на НАТО.

Източник: Блиц