Какво направи Путин за руските олимпийци

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави руските олимпийци, които на Игрите в Рио де Жанейро извоюваха 56 медала, класирайки страната на четвъртото място в подреждането по медали, въпреки че над 100 спортисти бяха спрени от участие в големия форум.

Руснаците взеха 19 златни, 18 сребърни и 19 бронзови отличия в Бразилия.

Путин обяви, че ще зарадва всеки един от медалистите с парични премии, както и с ключове за чисто нови джипове. Олимпийските шампиони ще се радват на БМВ X6 и 55 000 евро премия, сребърните получават Х4 и по 35 000 лева, а бронзовите Х3 и 24 000 евро.

Президентът на Русия поздрави олимпийските медалисти на церемония в Кремъл и заяви, че е впечатлен от тяхната воля и себераздаване. „Свикнахме с вашите победи. Искаме победи, но за това е нужен характер, нужна е работа и талант. Вие имате всичко това. Желая ви нови успехи“, обърна се Путин към спортистите.

Руските медалисти от Олимпийските игри в Рио де Жанейро бяха наградени с парични премии и 104 кросоувъра BMW на церемония на Ивановския площад в Кремъл. С 19 златни, 18 сребърни и 19 бронзови отличия страната се класира на четвърто място по медали въпреки допинг скандала, който лиши от участие голяма част от руските спортисти, съобщава „За рульом“.

Паричните премии са били връчени от президента Владимир Путин на лична среща с медалистите. По-късно спортистите са получили ключовете за новите си BMW-та до знаменитото оръдие Цар Пушка лично от министър-председателя Дмитрий Медведев.

Както повелява традицията (призьорите от предишните две Олимпиади бяха наградени с нови автомобили Audi и Mercedes-Benz), класът на колите съответства на мястото на почетната стълбичка. Златните медалисти получават X6, сребърните – X4, а бронзовите – X3.

В контекста на политическото положение и западните санкции срещу Русия основен фактор при избора на автомобили е било т.нар. „импортозамещение“ („заместване на вноса“). Ето защо всички подарени BMW-та са сглобени в Калининград.