Информационното затъмнение тегне над Украйна

Украински медии  отричат подписването на договора между Китай и «Газпром»

„Газпром” и китайската национална петролно-газова корпорация CNPC подписаха споразумение за доставка на природен газ по източния маршрут. Договорът е за 30 години за 38 млрд. куб. м годишно и ще се транспортира през газопровода „Силата на Сибир”. Акциите на „Газпром“ се вдигнаха с 1,9%.

Същевременно украински медии тръбят обратното. Според http://ukr.segodnya.ua/ Китай се отказал да подписва договора за доставките на руския газ. Украинския сайт дори цитира „изявлението“ на прессекретаря на китайската компания Мао Мзифън, който уж е категоричен, че «Китай се отказа да подписва договора за доставките на руския газ с «Газпром». Нещо повече, това не е измислица на украинската медия, а повтаряне на съобщение от западна медия. ukr.segodnya.ua цитира съобщение на TheFinancialTimes, които пък се позовават на „съобщението“ на представителите на китайската петролна компания PetroChina?!  Може би именно това е «въртележката» на Джен Псаки?

Тук е моментът да отбележим, че наскоро Министерството на външните работи на Русия заяви, че дори в кръговете на Организацията за сигурност и сътрудничество никой не знае, че в Украйна се пролива кръв и че армията стреля по невъоръжени хора. И това може да се забележи по неадекватната реакция на представителите на различни международни организации през последните месеци, а изявленията на Джен Псаки дори няма смисъл да коментираме. И на фона на цялото объркване и липсата на каквито и да било сигнали за постигане на диалог, от руското външно министерство  продължават да настояват Съветът на Европа и ОССЕ да дадат обективна, реална оценка на случващото се в Украйна.

Вече за никого не е тайна, че Киев е въвел информационна блокада относно случващото се в Украйна и извън нея, с цел дезинформиране  на украинското население. Преди 2 месеца бе блокирано транслирането на всички руски телевизионни канали, радиа, а на украинските телевизионни канали се излъчват кадри, на които се вижда, как руски войски «навлизат»  в Украйна за да «поробят» украинския народ. Безспорно, информацията се изопачава и претопява спрямо интересите на киевските власти. Вероятно те изхождат от мисълта, че след като медиите са 4-тата власт в света, а информационното дезинформиране един успешен начин за заблуждение на хората, то предстои безоблачно и лесно управление на народа. Вестниците и списанията непрекъснато бълват текстове за «издевателствата на руснаците» спрямо украинците в югоизточна Украйна. Югоизточните опълченци са «сепаратисти» и целта им е да разделят Украйна.

Нагнетяването на  антируско настроение в страната се усилва с всеки изминал ден. Сред хората в Украйна цари информационна умора и психоза. Жители на Лвов (Западна Украйна) разказват, че макар при тях да е сравнително по-спокойно за разлика от югоизточните градове, те живеят в напрежение и в очакване на война. Вечер в красивия град вече никой не смее да се разхожда по улиците, на вратите на руско-украински семейства все по-често се появяват надписи «Смърт за москалите!». Сформираните радикални групировки непрекъснато патрулират в града. Случаите на пребити, убити и тормозени привърженици на федерализацията или просто рускоезични украинци зачестяват. Гоненията на православните свещеници също се усилват.  Ако попитате някоя баба в затънтено украинско село в Западна Украйна какво именно дават по телевизията, тя ще ви отговори, че дават нашествието на руските войски, че Путин иска да пороби Украйна, че е изпратил войските си, които всеки момент ще пристигнат за да убиват… Такава информационна психоза и дезинформираност не се е случвала много отдавна в европейска държава. Възниква въпрос: Манипулациите на Киев в сътрудничество със Запада дали имат край?…

Прилагаме копие от съобщението на украинска електронна медия ukr.segodnya.ua:  

kitay_putin