Казаци си направиха собствена валута в Русия

Група казаци в Санкт Петербург си пуснаха собствена валута, на която грее ликът на руския президент Владимир Путин, съобщи Би Би Си. Организацията, която се нарича казашки православен съюз „Ибрис“, използва незаконните парични знаци от една седмица. Те са в няколко деноминации: най-малката е от 1 грош и се равнява на 100 рубли (1,50 долара), а най-голямата е от 10 000 рубли (около 150 долара).

Според прокуратурата, която вече се е заела с разследването на случая, в обращение вече има над 2 милиона банкноти. Докато някои купюри са с лика на президента Путин, на други е изобразен шефът на „Ибрис“ Андрей Поляков, който твърди, че валутата е полезна на местната общност по няколко основни причини. „Сега има по-малко пари, така че решихме да помогнем на казаците по този начин“, разказа той пред сайта Фонтанка.

„Членовете на нашата общност ще могат да плащат с банкнотите за обучението в казашката военноморска школа, да си ремонтират домакинските електроуреди в нашата ферма и да си пазаруват от хранителните продукти, които се произвеждат там“.

Съвременните казаци в Русия са националистически настроени и са известни с подкрепата си към Кремъл, като черпят вдъхновение от конниците, служили на царя. По-рано тази година организацията на г-н Поляков откри статуя на Путин, на която той е изобразен като римски император.

Поляков твърди, че няма да се възпротивява, ако властите му наредят да изгори банкнотите, но се надява да разрешат валутата му да остане в употреба, така че да стигне и до други части на страната с голямо казашко население.

Още по-любопитни са плановете му да я въведе и в американския щат Аляска, когато, както се изразява казашкият лидер, „той бъде върнат на Русия“.