Казанлък е сред потенциалните градове за представителство на АвтоВАЗ у нас

„Ще разговарям с генералния директор на АвтоВАЗ веднага, щом се върнем в Толияти и ще му разкажа за Казанлък. Надявам се АвтоВАЗ да има особено отношение към Казанлък при избора на представителството си за продажба на автомобили в България, което предстои да се създаде до няколко месеца“, отговори пред камерата на Kazanlak.com кметът на побратимения ни руски град Сергей Андреев. Той, заедно с делегация от Кметството и Думата на Толияти бе гост на Тракийските празници по покана на кмета на Казанлък Галина Стоянова.

На около 7-8 хил. евро е паднала вече цената на произвежданите в братския ни град руски автомобили, стана ясно по време на прощалната вечеря, дадена от кмета на Казанлък за руските гости. Преди това Андреев и Стоянова споделиха в интервю за Kazanlak.com основните насоки в новия меморандум за партньорство между двата ни града, подписан в 20-тата годишнина от сътрудничеството тази година.

„Нашите отношения се развиват вече 20 години, но през последните 3-4 години, откакто г-жа Галина Стоянова е кмет на Казанлък почувствахме особено отношение и особено добро развитие на взаимоотношенията между двата града“, подчерта Андреев.

Той очерта три направления в сътрудничеството. Първо е партньорството в областта на културата, образованието и спорта. Второто е икономическата полза, която може да донесе рекламата на Казанлък в Толияти – ето, ние посещаваме вашия Празник на розата, Тракийските празници, ще разкажем на нашите граждани за да ги посетят и те, обясни кметът на Толияти. Третата връзка е, че руският и българският народ са много близки един на друг и когато два града като Казанлък и Толияти си сътрудничат, това развива дружбата между народите. Бих допълнила г-н Андреев, добави Галина Стоянова, че връзките между казанлъчани и Русия са много дълбоки -много казанлъчани са учили в Русия и работили там, което е свързано с нашата военна индустрия. Идната събота на язовир Копринка ще се проведе традиционния събор на училите и работилите в Русия, съобщи още кметът на Казанлък.

Нова идея е възникнала при сегашното посещение на делегацията от Толияти, свързано с Болницата в Казанлък, разказа Галина Стоянова. В разговорите между директора на казанлъшката и директора на една от болниците в Толияти, който е общински съветник и участва в делегацията, са установени много възможности за партньорство, включително и тристранно с американската болница „Дюпон“, с която казанлъшката вече си сътрудничи.“Това разбира се е много добра перспектива,“ добави Стоянова.

„Разговарял съм лично с президента на АвтоВАЗ по повод специалните ни отношения с градовете побратими на Толияти“, отговори на въпроса ни Сергей Андреев. В близките 2-3 месеца, АвтоВАЗ трябва да определи някоя голяма компания, която да му стане партньор в България, съобщи кметът. „Утре, когато се завърнем в Толияти, ще разговарям с президента (на АвтоВАЗ – бел.р.) и ще му разкажа колко много стари автомобили на АвтоВАЗ има в Казанлък, а не съм видял нови автомобили. И ако хората карат старите автомобили на АвтоВАЗ, навярно биха карали и новите. Надяваме се, че ще намерим начин Казанлък да играе особена роля в продажнбата на продукцията на АвтоВАЗ в България,“ подчерта кметът на Толияти Сергей Андреев.

Кметът Сергей Андреев е за втори път в Казанлък. Той посети града за пръв път през 2012 г, също по време на Тракийските празници. Част от гостите в делегацията са били тук и по време на Празника на розата през последните няколко години. Руските побратими споделиха, че се чувстват вече като у дома си в Казанлък. Естествени и непринудени, в събота гостите от делегацията с удоволствие изкачили пеш 3-километровата еко-пътека до Магалита над Бузовград и отново пеша се върнали. А вчера решиха да се повозят на туристическото влакче до Розариума и обратно на площада, където послушаха прави сред казанлъчани джаз-музикантите и не се възползваха от официалните седящи места.