Кадиров: Турция загуби в лицето на Русия повече от съюзник

Чеченският лидер Рамзан Кадиров счита, след свалянето на руския самолет в небето над Сирия Турция е изгубила в лицето на Русия повече от съюзник, предаде РИА Новости.

 „Те изгубиха даже не съюзник, а нещо повече от съюзник — в икономически план, в сферата на сигурността те изгубиха изключително много…Трябваше да се извинят всички — и ръководството на Турция, и народът, ако те са направили случайно това. Дори ако самолетът е бил в нарушение, какво толкова е станало? Той не е стрелял. Колко метра е нарушил? Въпроси има дори чисто по мюсюлмански“, заяви Кадиров в интервю за РИА Новости.

Чеченският лидер отбеляза, че думите му за това, че Турция ще съжалява за сваления руски самолет, са били изтълкувани неправилно. „Аз казах, че президентът на Турция ще има проблеми вътре в страната си, а не това, че Русия ще го накаже лично него. С един изстрел те лишиха стотици хиляди свои граждани от средства за съществуване… Казах това, изхождайки от ситуацията в момента и може би в бъдеще. Сигурността, ежедневните взривове. Икономиката — 2000 хотели или повече са предложени за продажба, защото руските туристи не ходят там“, каза той.

Що се отнася до Чечня, по думите на Кадиров, в републиката турският бизнес е изгубил малко. „Те инвестираха заедно с чеченски бизнесмени. Най-вече в селското стопанство, не толкова големи проекти“, каза той.