Кадиров: САЩ и НАТО са виновни за нестабилната ситуация в Афганистан

САЩ и НАТО носят отговорност за нестабилната ситуация в Афганистан, пише на страницата си в социалната мрежа Instagram изпълняващият длъжността ръководител на Чечня Рамзан Кадиров в коментар за случилия се на 23 юли терористичен акт в Кабул, предаде ТАСС.

„За 37-те години война в Афганистан мирът не се е приближил с нито една крачка. САЩ под прикритието на борба със собствения Бин Ладен, разпалиха гражданска война за много десетилетия. Америка и НАТО можеха да решат проблема в Афганистан за две години. Но на тях им е нужен вечен афганистански кървав котел, отнемащ живота на хиляди млади мюсюлмани“, отбеляза Кадиров.

Според него, именно САЩ и НАТО изкуствено са създали тази нестабилна ситуация и в момента я подкрепят. „Те стъпка по стъпка разпалват нови войни в мюсюлманските страни. Ирак, Сирия, Египет и Йемен се озоваха под заплаха от загуба на суверенитет“, пише чеченският лидер.

Той призова лидерите на Афганистан „да забравят за личните, етнически и държавни интереси и амбиции и да се обединят“. „Ако в един строй се окажат пущуни, узбеки, таджики, сунити и шиити, то никой и никога няма да може да ви диктува волята си“, пише Кадиров.

Най-малко 80 души загинаха и 231 бяха ранени при нападение срещу протестно шествие на хиляди етнически хазарейци в афганистанската столица Кабул на 23 юли. По данни на телевизионния канал „Толо нюз“, цитиран от ТАСС, двойният взрив бил организиран и извършен от атентатори самоубийци. Участниците в протестното шествие изразявали недоволството си от плановете на властите да отложат електрификацията на Бамиан. Демонстрантите обвинили ръководството на страната и лично президента Ашраф Гани в дискриминация на етническа основа, припомня агенцията.