Кадиров: „Ислямска държава” е създадена, за да се бори срещу Русия

„Ислямска държава” е „създадена преди всичко срещу Русия“, заяви президентът на Чеченската република, Рамзан Кадиров, предупреждавайки, че екстремистката групировка и конфликтът в Сирия представляват заплаха за сигурността на Русия.

„Грешим, ако смятаме, че сирийският проблем ще бъде решен бързо и няма да се отрази на сигурността на нашата страна. „Ислямска държава” е създадена предимно срещу Русия“, заяви Кадиров по време на пресконференция в Грозни.

Чеченският лидер също предложи да се въведе смъртно наказание за терористите и тези, които „изкривяват (мюсюлманската) религия и тълкуват погрешно Корана“.

„Тези хора дори и в затвора имат връзки и продължават да наемат новобранци“, каза ръководителят на региона.

Кадиров също посъветва руското правителство да не се страхува от осъждането от страна на световната общност, предаде РИА Новости.

„Така или иначе много страни са наложили санкции срещу нас. Западът и Европа не се нуждаят от силна държава. Те се нуждаят от една държава, която може да бъде изключена. Моето убеждение е следното: ако е необходимо, президентът ще внесе в Държавната дума законопроект и депутатите ще го подкрепят“.

„Аз съм за наземна операция в Сирия. Това би позволило по-бързо да бъде сложен край на този ужас, милиони хора биха получили възможност да се върнат у дома, да се върнат към мирен живот на родна земя“, каза Кадиров пред журналисти.

По-рано руският президент Владимир Путин изключи възможността страната му да предприеме наземна операция в Сирия, отбелязва ТАСС.

Рамзан Кадиров определи досегашните действия на руските военновъздушни сили в близкоизточната държава като успешни. „Откакто нашата авиация започна да нанася удари по позиции на терористите, сирийската армия пристъпи към активни настъпления. Виждаме, че те започнаха да напредват, да освобождават превзети (от бунтовниците) територии“, добави ръководителят на Чечения, руска република в Северен Кавказ.

Въпреки това, Държавната дума по-рано заяви, че не обмисля връщане на смъртното наказание, което Русия наложи през 1999 г., тъй като иска членство в Съвета на Европа.

По-рано тази седмица ключов член на парламентарната група на Комунистическата партия в Държавната дума също предложи смъртното наказание за терористите като извънредна мярка и „върховен акт на социална защита“. Той добави, че то може да помогне за намаляването на заплахата от тероризъм, която би могла да се увеличи след активното участие на Русия в операцията срещу „Ислямска държава” в Сирия.