Кавказ пали вражда между Русия и Запада

След седмица в Грузия ще бъде открит учебен център на НАТО.

Според изострянето на украинския конфликт противопоставянето между Русия и Запада също се засилва. При това центърът на споровете може да бъде пренесен от Украйна в Грузия на Кавказ, Армения и Азербайджан, считат експерти на американската частна разузнавателно-аналитична компания Stratfor на едноименния фирмен сайт.

Авторите на изследването считат, че след грузинско-осетинския военен конфликт през 2008 г. Русия е укрепила своето влияние в Армения и е достигнала там силни икономически и политически позиции. При това военното присъствие в Армения, Абхазия и Южна Осетия, а също и сътрудничеството в областта на сигурността с Азербайджан, осигуряват на Русия положение на доминираща външна сила в региона, считат анализаторите.

„Западът обаче не възнамерява да допуска разширяване на влиянието на Русия на територията на бившата съветска периферия. По време на метежа в Украйна САЩ и ЕС подкрепяха свалянето на проруското правителство в Киев в полза на ново, ориентирано към Запада. И западните страни дадоха ясно да се разбере, че тяхната поддръжка няма да се ограничи с Украйна. Западът започна да строи военни бази в Централна и Източна Европа, а също така и да разширява сътрудничеството в областта на сигурността с няколко други страни от бившата съветска периферия” – се казва в публикацията.

Затова анализаторите считат, че новата точка на противопоставяне между Русия и Запада може да стане именно Кавказ. За това свидетелства откриването на учебен център на НАТО в Грузия следващата седмица.

Експертите обръщат внимание, че неочаквано след две десетилетия започна да се изостря конфликтът между Армения и Азербайджан около анклава в Нагорни Карабах, което едва ли е случайно, цитира БЛИЦ.