«И свеча не угасла» – изложба, посветена на 700 години от рождението на Сергий Радонежски

В Сергиево-Посадския музей е организирана изложба на тема «И свеча не угасла». Тя е посветена на 700 години от рождението на Сергий Радонежски. Възрастта на експонатите е от XV век. Икони, книги, документи, археологически паметници – всички те са в памет на Светия , който е фигура еднакво знакова както за православната църква, така и за руската държава. Неговият живот е пример за кротост и смирение, и едновременно твърдост на духа. Именно на Сергий Радонежски принадлежи заслугата за помиряването на руските князе и обединението, начело с княз Дмитрий Московски, наречен Донской.

Всичките експонати са едновремено и произведения на изкуството, и светини. Представена е иконата на преподобния Сергий Радонежски от 1591 година. Тя е дело на монаха на Троицко-Сергиевата лавра – Евстатий Головкин на плочата на гроба на преподобния. Образът на Сергий Радонежски е вдъхновявал не само иконописците. На изложбата са картини на Васнецов, Нестеров. Алексей Шмаринов е създал графичен портрет на Сергий Радонежски. Той попитал Митрополит Ювеналий, как се отнася към неканоничното изображение на Серги, който държи в лявата си ръка меч. Митрополитът отговорил, че художникът има право да го изобрази по този начин, тъй като Радонежски е пазител на руската земя…

Основната идея на експозицията е да се проследи многовековната история на почитане на Светия. То не се е прекъсвало даже в годините на гоненията на църквата през ХХ век. На изложбата е представен макет на древния Радонеж – родината на Сергий.

http://tvkultura.ru/article/show/article_id/113964