И Донецка народна република обяви военно положение

В самопровъзгласилата се Донецка република от полунощ е обявено военно положение, съобщи председателят на Президиума на Върховния съвет на ДНР Денис Пушилин, предаде lenta.ru.

Според него, решението е взето поради необходимостта „да се почисти територията на републиката от украински военни подразделения“.

Пушилин коментира и новината, че първото посещение но новоизбрания президент ще бъде в Донбас. „Хайде да погледнем истината в очите. Това не е целесъобразно, тъй като народът на ДНР е против представените кандидати. Нито един от тях не осъди престъпните заповеди на властите в Киев, от които продължават да загиват мирни хора. Никой от тях не осъди събитията в Одеса. Какво има да говорим тук?”, заяви Пушилин.

Той уточни, че диалогът на ДНР с Киев „е възможен само при участието на посредници”. „Ние сме готови да обсъдим въпросите за размяна на заложници и оттеглянето на украинските войски от територията на ДНР”, добави още Пушилин.

Граничещата с ДНР непризната Луганска народна република обяви военно положение и мобилизация в четвъртък, 22 май.

По-рано, първият вицепремиер на Украйна Виталий Ярема заяви, че армията и други силови ведомства, възобновяват активната фаза на военната операция в източната част на страната. Според поддръжниците на федерализацията, Киев сериозно е подсилил групировката си край Славянск. Тази нощ бяха възобновени боевете в околностите на града.