Италианският външен министър призова Киев да даде автономия на Донбас

Италия подкрепя Киев, но украинските власти трябва да проведат необходимите икономически и институционални реформи, в т.ч. и да предоставят автономия на Донбас. Това заявява италианският външен министър Паоло Джентилони в интервю за La Stampa.

„Ситуацията  в Украйна е крайно нестабилна. Италия подкрепя Киев и Киев трябва да направи необходимите, болезнени икономически и институционални реформи, включително предоставянето на автономия на Донбас“, казва министърът.

По думите на Джентилони, именно на тази тема той ще си говори с президента на Украйна Петро Порошенко по време на визитата си в Киев във вторник, 5 май.

Коментирайки отношенията с Русия, министърът отбелязва, че Италия, в съответствие с приетата европейска стратегия, е въвела санкции срещу Москва , но „това й струва твърде скъпо“.

„Нашата особеност е, че ние смятаме, че не необходимо да бъде затваряна вратата към Русия… Ние трябва да държим отворени каналите към Москва“, казва Джентилони, като отбелязва, че оценя без илюзии възможността да се възстановят тези отношения, които са били преди украинската криза.