История на Украйна версия 2015 – да плачеш или да се смееш

Украинските ученици ги очаква истински „исторически шок“, пише РИА Новости. Украинското министерство на образованието изготвя нова образователна програма по история за следващата учебна година. Вече е известно, че учебниците ще изобилстват от изненади.

За изучаването на „Украинската държава през XX-XXI в.“ чиновниците от просветното министерство са предвидили седем учебни часа. В галоп по Европа: гладоморът, украинизацията и още нещо. Глава, посветена на Великата Отечествена война, в учебниците по история за украинските ученици няма да има. За какво да затормозяват децата с излишни неща? Вместо това обаче, те ще учат за „Борците за независимостта на Украйна“, сред които са разбира се, едва ли някой се съмнява, бандеровците в лицето на УПА.

Една от основните теми в учебника, както се досещате,  е историята за държавния преврат през 2013-2014 г. , представена под заглавието „Революция на достойнството“. Сега трактовката на тази „революция“ ще бъде разказана на учениците. Както и за „руската агресия“. Според  авторите на новата учебна програма, борбата срещу Русия е централно събитие в новата история „не само на Украйна, но и на цяла Европа и целия свят“. Нито повече, нито по-малко.

Сред останалото ноу-хау на киевските историци: Древна Русия вече няма, има „Рус-Украйна“. Както откри съвсем наскоро Петро Порошенко, именно тази неизвестна досега „средновековна европейска държава“ е основал княз Владимир „Червеното слънце“. За което самият княз, между другото, не е знаел. Понеже и терминът „Украйна“ се е появил много векове след неговото управление.

Днешните киевски управници подобни исторически несъответствия изобщо не ги смущават, макар тези абсурди на новонаписаната история на Украйна може да забележи дори дете. Затова включването им в учебната програма ще бъде рискована стъпка. Нали, четейки учебника, децата не трябва да се подхилкват – това пречи на усвояването на материала.