Историк разказа защо всъщност Ердоган не обича Сирия и Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпитва лична неприязън към Русия и Сирия и изобщо не играе сложни геополитически игри, пише историкът Норман Стоун във Financial Times.

„Според слуховете на високо равнище в Анкара, омразата на Ердоган към Сирия е продиктувана от лични причини. В епохата на добрите отношения между страните семействата на Асад и Ердоган са прекарали заедно отпуската си.

След това Асма (съпругата на Башар Асад – бел. пр.) написала на мъжа си имейл и го помолила повече никога да не прави така, тъй като те не говорят на един език“, разказва Стоун.

В същото писмо Асма нарича Ердоган бандит, прочел всичко на всичко една книга, и определя жена му като невзрачна и обсебена от шопинга, посочва още историкът.

Писмото е било засечено от турското разузнаване, след което е настъпил и обратът в отношенията между Анкара и Дамаск, твърди Стоун.

Що се отнася до Русия, то работата е там, че Москва е решила да помогне на Асад и е започнала военна кампания срещу терористите, счита историкът. Именно поради тази причина Анкара е свалила руския Су-24 в небето над Сирия.