Истеричният русофобски чиклит на грантовите анализатори

Автор: Александър Симов.

Руският президент Владимир Путин постъпи много ловко като избра именно Крим за мястото, където да постави отново темата за отношенията между България и Русия и да смекчи острия тон от миналата година, когато в Турция обяви, че страната му спира проекта „Южен поток“ и започва да развива алтернативен – „Турски поток“. На въпрос, зададен му от представител на българското малцинство в Крим, Путин обяви, че независимо от членството на България в НАТО, Русия няма намерение да се отказва от отношенията с нея, а дори напротив – държи на тяхното развитие във всички сфери, понеже българите са близки духовно и исторически.

Изобщо не разбрах истерията, в която започнаха да се пържат грантовите анализатори отново, за да коментират тези думи в обичайния си плачлив тон. Честно казано, много по-близко до ума е, че Путин казва всичко това като послание към българите в Крим и като уверение, че Русия няма да се опитва да води политика, която да ги откъсва от техните корени и идентичност, отколкото като някакъв свръхзнак за радикална смяна на политиката. Разбира се, като политик от такова ниво, той едва ли си позволява да импровизира или да не се опитва да отвори някаква врата, но придаването на някаква страхотна дълбочина, подмолност, интригантство на такива фрази е театрален трик за изкарването на по-големи хонорари от „Америка за България“. По друг начин просто не мога да си го обясня.

И понеже сега е в разгара на лятото и грантовите анализатори се мотат по света, медиите изкопаха като проповедник единствено експосланика ни в Русия Илиян Василев, известен всичколог, който в различни свои роли минава за дипломат, външнополитически анализатор, вътрешнополитически анализатор, спец по отношенията с Москва, спец по шистовия газ и даже като енергиен експерт. Такава енциклопедична подборка светът просто не помни от времената на Дидро. Та Илиян Василев се появи по телевизията да обясни, че това е коварен план на Путин за разделяне на ЕС и защото Русия имала нужда от България. Нещо повече, в свой текст, посветен специално на анализ на тези пет изречения на Путин, Василев с позата на вещ спец обясни, че това е стратегическа игра на Москва, която „да изолира блока прибалтийски страни, Полша и Румъния от несъгласните със санкциите – Унгария, Словакия и България…“.

Слънцето трябва наистина да е пекло много силно тези дни, защото само с неговия интензитет си обяснявам дори раждането на подобно конспиративно предположение. Бойко Борисов от време на време наистина театрално изръмжава срещу щетите, които нанасят санкциите, но там, където се взимат решенията, той винаги правоверно и безгръбначно ги е подкрепял. Нещо повече, превръщал е тази своя подкрепа едва ли не в повод за гордост при визитите си в парламента, когато е бил питан по темата. Очевидно обаче евроатлантическата мисъл у нас се дразни дори и на малката запетайка протест срещу безумното решение за санкциите и така Борисов е изкаран едва ли не безмозъчна пешка в ръцете на Сергей Лавров.

Като прочетох това, дори си отговорих на въпроса откъде идва мита за Путин. Ами именно илиянвасилевците го произвеждат, защото, в желанието си да напаснат света със своите халюцинации, му създават образ на демоничен стратег, с необичайно въображение, а това, без те да го искат, запалва интересна геополитическа харизма у руския лидер. Тоест всеки анализ от типа „звездите, мамо, ми го говорят за Путин“ подсилва неговия образ.

В името на това да докаже тезата си, Василев напълно е готов да отплува в света, където истината не съществува. За целта енергийният експерт (хохоо) обяснява как посещението на Путин в Крим минава трудно, защото и новият туристически сезон, подобно на стария, бил провален. Ако човек черпи своята информация за Крим от украинските информационни източници, ще напише, че сезонът не само е провален, ами че направо плажовете са като ударени с ядрена бомба – никакъв човек не можеш да видиш, а само от време на време някоя нещастна кримчанка, която въздъхва: „Еееех, колко хубаво ни беше в Украйна“.

Реалността е леко по-различна и това е една от причините Путин да отиде в Крим в разгара на куротния сезон. Без още да има окончателни данни, е ясно, че туристическият сезон се е разраснал с над 20 процента, но в сравнение с некризисната 2013 година. В сравнение с буреносната 2014 година, увеличението е със 70 на сто. И всичко това при условие, че инфраструктурата в Крим беше и все още е в ужасяващо състояние, достъпът до полуострова е силно затруднен, а реконструкциите на старите хотели едва сега започват. В Крим цените са по-високи, но и доходите им са чувствително нараснали, в сравнение с украинско време. Специално говорих с мои познати от Крим, за да видя дали пък все пак не съм станал жертва на някаква информационна халюцинация и наистина туристическият поток да е бил толкова трагичен, а тъпата Русия да не е в състояние изобщо да развива туризъм, както твърди Василев. Хората, които познавам, са пристрастни, тоест можете да не приемате мнението им като обективно – но твърдят, че няма кримчанин без усещането за перспектива, че до 3-4 години туристическите сезони ще станат изключително силни.

Разказвам това, за да видите какъв е механизмът за пробутване на лъжи в общественото съзнание. Излиза самозваният експерт и от позицията на последна инстанция започва да говори с полуистини, за да стигне до болката си. А болката му е, че Путин току-виж си отворил пряк канал за диалог с Борисов, за да неутрализира Плевнелиев за бъдещите избори и тогава, според всичколога, в България ще настъпи едва ли не някакъв неочакван апокалипсис. В неговото описване той просто няма равен – Русия щяла да финансира проекти, кръгове, медии, отделни хора у нас, за да заглуши самотните евроатлантически гласове. И заради това неговата рецепта е, че България не трябва да допусне дори крехко възприятие, че се сближава с Русия, защото в противен случай щели да му спрат грантовете и той щял да бъде принуден да работи истинска работа (това последното не го е казал, но то се подразбира просто).

Виденията на грантаджиите отдавна не блестят с някаква оригиналност, но е смайвайща тяхната способност отново и отново да си продават глупостите като някаква форма на анализ. Те се опитват да зададат моментално първата интерпретация, която после да се опитват да валидират чрез гьобелсово повтаряне на лъжите си.

Дори и да приемем, че думите на Путин са внимателно премислени и оркестрирани по начина, по който конспирацията на Василев предполага, то те по никакъв начин не са насочени към политическия елит на страната, а към онези над 80 на сто от българите, които не искат да видят Русия като заплаха, независимо от неуморните опити да им се внуши обратното. Точно заради това руският президент, като говори за НАТО, казва, че не е сигурен дали цяла България се радва на избора на Алианса като стратегически партньор. Той не говори против избора на ЕС, а за НАТО, защото именно по това направление се прави опит Русия да бъде въвлечена във война. Путин ясно усеща, че разделението ЕС и НАТО вече съществува. Може да се опитват още да ни го продават в пакет, но това няма как да продължава до безкрай. Не напразно се оказа, че у нас ще има не натовска, а направо американска техника. НАТО е инструмент на САЩ за влияние върху европейската политика, и ако има двоен смисъл в някои от думите на Путин, то той трябва да бъде търсен тук. Да, посланието му може да не харесва на Илиян Василев, но всъщност Путин отново потвърждава нещо, което иска българите да знаят – Русия не е враг и не иска да бъде враг. Ето защо активираха папагалите на свободна практика. Идеята беше едно послание за мир да бъде изтълкувано като злостно интриганство. Но в себе си съм спокоен – илиянвасилевците вече са толкова бездарни в своята фантазия, че правят-струват пишат един и същи безкраен текст, който отдавна не прилича на конспирация, а по-скоро на лигава чиклит литература. Толкова спотаени сълзи, въздишки и неосъществена романтика.

Живи да ги ожалиш.