Испанско-руско предприятие за пуешко месо започва производство край Тамбов

Въпреки всички санкции, най-голямата в Испания група от компании за производство на пуешко месо и руски месопреработвателен холдинг вложиха значителен капитал и създадоха край Тамбов грандиозно предприятие, което в бъдеще ще осигурява диетично пуешко месо в цяла Русия, а и не само.

Мащабът на комплекса наистина е впечатляващ: оборудване с инкубатор по последна дума на науката и техниката, където ще се появяват на бял свят над 5,5 млн. пуйки годишно, четири площадки за доотглеждане и девет за хранене по 12 корпуса всяка, като само в един от тях ще бъдат събрани 47 хил. птици. Предприятието ще си осигурява само фуража за животните, за което е предназначен силоз за съхранение на 120 хил. тона зърно и фуражен завод с мощност 150 хил. тона годишно. Що се отнася до кланицата, то нейната производителност е над 2 хил. глави в час. Всичко това, взето заедно, ще позволи производството на над 50 хил. тона диетично пуешко месо годишно. При това мощността се планира да бъде увеличавана, и както бе заявено по-рано на откриването, целта в близко бъдеще е производството да достигне до 200 хил. тона месо годишно.

Продукцията ще се доставя в руските региони и в страните, както в близост, така и далече от Русия, включително и в ЕС. Тоест, това не е просто „потискане на вноса“, а „настъпление в износа“, при което с помощта на самите европейски партньори. За испанския холдинг, предоставил на руска земя не само напредналите си технологии, но и, което е особено показателно, огромни инвестиции, това е толкова изгодно, колкото и за руския производител. Заедно испанските и руските партньори са вложили по равно в проекта около 7,5 млрд. рубли. От областния бюджет за проекта са заделени още 1,4 млрд. рубли.

Първата си продукция предприятието ще произведе през зимата. Пуйката, за разлика от пилето, не расте толкова бързо – около месец яйцата са в инкубатор, като тук за новоизлюпените пиленца дори е предвидено помещение със специално осветление за отстраняване на „следродилния стрес“. Още около месец се заделя за доотглеждане на пиленцата, след което угояването продължава три месеца.