Иска ли Москва да се връща към „Южен поток“?

Влошаването на отношенията между Русия и Турция постави под въпрос съдбата на проекта „Турски поток“. От „редкия шанс“ реши да се възползва България. В страната заявяват, че София не само може да изиграе ролята на главен европейски хъб, но да върне руските туристи. Но иска ли Москва да се връща към „Южен поток“? – пише „Взгляд“.

Директорът на Фонда за Национална енергийна сигурност Константин Симонов смята, че България е трябвало по-рано да се замисли за своето енергетическо положение.
„Смисълът на строителството на „Южен“ или „Турски поток“ беше да се заобиколи неблагонадежден партньор – Украйна. Русия взе принципно икономическо, а не политическо решение да заобиколи Украйна в доставките на синьо гориво за Южна и Централна Европа. За доставки на газ в Северна Европа съществува „Северен поток“ през Германия.

„Южен поток“ беше необходим за доставки на газ в България, на Балканите, в Унгария, Италия и Гърция. След като ЕС , включително България не се съгласи за строежа на „Южен поток“ той се превърна в „Турски“. Две свръзки (от четири) на „Турски поток“ вече преминаха на север и ще се реализират в рамките на проекта „Северен поток-2“. Една свръзка е нужна на самата Турция за нейните вътрешни нужди. Поради това България никак не може да се превърне в общоевропейски хъб. Русия на практика реши всички свои проблеми , тя строи „Северен поток-2“. Българите трябваше по-рано да помислят, те изпуснаха възможността. Москва вече не е заинтересована от този проект“, заяви Симонов.

По неговите думи , ако „Южен поток“ бъде построен България би станала общоевропейски хъб.
„Възобновяването на строителството на „Южен поток“ като цяло е възможно, но той вече ще има съвсем друга функция и роля. Оптималният вариант е строителството на две разклонения на „Южен поток“ и две на „Турски“ . Убеден съм, че на Турция е нужен руският газ“, добави експертът.

 

Източник: focus-news.net.