Исаков: Русия провежда мирна политика

Въздействието на историята върху нашите отношения е положително, заяви по БНТ руският посланик у нас Юрий Исаков.

Благодарна Русия винаги помни, че нашата азбука е дошла от България, заедно с православието и целия културен багаж, призна той. След това напомни поредицата от Руско-Турски войни, в резултат на една от които България е получила свободата си. Не само руската армия е освобождавала България, но и руските доброволци, които са воювали по заповед на сърцето си. С пълно убеждение мога да кажа, че взаимното уважение е стремеж за опознаване съществува в генетичния код на двата народа до днес, каза той.

Посланикът коментира темата с намаляването на руските туристи у нас. По думите му това е свързано с промяната на курса на рублата към другите валути.

Сега да си купиш пътуване в България е двойно по-скъпо, обясни Исаков. Не бих искал да драматизирам, защото България е била и ще бъде една от основните дестинации на руския турист, както и за купуването на имоти тук. Тенденцията е много стабилна, отчете той.

Диалогът между България и Русия продължава. Миналата година нашият външен министър Лавров посети България. Вицепремиерът Калфин посети Москва през април. Съвсем наскоро и г – н Лукарски посети Москва, посочи той.

Русия никога не се страхувала от разширяването на ЕС и НАТО, но трябва да се погледне картата, за да се види кой къде в чужбина има военни бази. Русия провежда мирна политика, заяви руският посланик. Аз съм възрастен и си спомням страховете на Запада от съветската заплаха, припомни Исаков.

Той посочи, че не Русия е виновна за провала на „Южен поток“, но сега се правел „Турски поток“.

„Южен поток“ беше спрян в резултат на наложеното от ЕС ембарго на Русия. Той беше спрян по решение на правителството на г-н Близнашки, заяви Исаков. Той посочи, че „Турски поток“ има не само турско, но и европейско изменение.

Той добави, че самият президент Владимир Путин по време на визитата си в Унгария е предложил от „Турски поток“ да се изгради отклонение към България.

По темата Украйна той заяви, че Крим и Севастопол са суверенни интегрирани части на Русия. Ситуацията в Донбас е сложна, но виждаме реален мирен изход от положението. Основа за това били Минските договорености.

Исаков отбеляза, че Западът продължава да води информационна война срещу страната му. НАТО трябва да изпитва някаква заплаха, за да може да съществува. Вижте, Алиансът започна маневри в Прибалтика. Това ни тревожи, няма как, заяви руският посланик.