Иран оттегли иска си срещу РФ за С-300

Русия е получила авансово плащане от Иран за доставката на съставни части за зенитно-ракетния комплекс С-300. Иран също така е оттеглил иска си срещу РФ в Международния арбитражен съд. Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от РИА Новости.

„Доставките на системата С-300 са определени чрез договор, който бе подписан миналата година. Доставките ще започнат с получаването на финансовите средства. Те вече постъпиха в сметките на съответните руски организации и договорът в момента се намира в етап на реализация“, каза Рогозин.

По думите на руския вицепремиер искът на Иран срещу Русия във връзка с това, че С-300 не са били доставени, е оттеглен. „Ние получихме гаранции от Техеран за оттеглянето на иска“, отбеляза той.

През 2007 г. Русия и Иран сключиха договор за доставка на комплекси С-300 на стойност около 900 млн. долара. След приемането от Съвета за сигурност на ООН на резолюция 1929, предвиждаща въвеждането на санкции по отношение на Иран, изпълнението на договора бе преустановено. В отговор на това Иран подаде в Международния арбитражен съд иск срещу Русия.

През април миналата година руският президент Владимир Путин подписа указ, снемащ забраната за доставка на комплексите С-300 в Иран.

През юни 2014 г. помощникът на руския президент по въпросите за военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин съобщи, че Москва и Техеран изготвят договор за доставка на С-300. При това той подчерта, че системата С-300 е претърпяла промени, били са подобрени тактико-техническите й характеристики.