Иранска медия: Русия предупредила Ердоган за готвещия се военен преврат

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е получил предупреждение от Русия за готвещия се в страната военен преврат няколко часа преди началото му, твърди иранската агенция „Фарс“.

Според изданието руските военни засекли разговори между турските им колеги, разшифровали съобщенията им и разбрали, че се готви ликвидирането на Ердоган. В частност руснаците изяснили, че метежниците се готвят да изпратят няколко хеликоптера към Мармарис, където в този момент почивал турският държавен глава, за да бъде той или арестуван, или ликвидиран. По-рано бе съобщено, че Ердоган е напуснал хотела броени минути преди там да пристигнат военните. Също е известно, че два армейски хеликоптера са го държали непрекъснато под прицел.

Дипломатическите източници твърдят още, че руската военна база Хмейми в Сирия разполага с апаратура, която позволява да бъдат уловени сигналите, за които стана дума. Но пък не може да се твърди с абсолютна сигурност, че това е станало именно там.

В същото време високопоставени турски чиновници потвърдиха, че Ердоган е разбрал за намеренията на военните за преврат около 5 часа преди метежа и за това му било съобщено от разузнаването.

Припомняме, че въоръжена военна групировка се опита да извърши държавен преврат в нощта на 16 юли. След метежа в страната започнаха масови арести, уволнени бяха политици, прокурори, учители, а Ердоган не изключи, че в страната ще бъде върнато смъртното наказание.