Интерпол изтри Янукович от списъка с издирвани лица

Информацията за бившия президент на Украйна Виктор Янукович е изтрита от базата на Интерпол, ведомството е изтрило от рубриката с издирвани лица досието с неговите данни, предаде РИА Новости.

Досието на Янукович, поместено в сайта на Интерпол е било изтрито. Това е станало след молба на адвокатите му от международната правна кантора Joseph Hage Aaronson, съобщава „Украинская правда“.

Янукович бе избран за президент на Украйна на 25 февруари 2010 г. за петгодишен мандат. На 22 февруари 2014 г. в страната бе извършен държавен преврат. Върховната рада отстрани Янукович от власт, промени конституцията и назначи предсрочни избори, според резултатите от които за нов президент на Украйна бе избран Петро Порошенко. Самият Янукович бе принуден да напусне страната. След държавния преврат новите украински власти заведоха редица дела срещу бивши чиновници.

В началото на 2015 г. стана известно, че Главната прокуратура на Украйна е започнала процедура за задочно привличане към наказателна отговорност на Янукович и се е обърнала към Русия с молба за екстрадиране на бившия президент. Главната прокуратура обвини Янукович в създаване на престъпна организация. Руският министър на правосъдието заяви, че не е получавал документи за предаването на Янукович на Киев.

На сайта на Интерпол се появи информация за издирването на Виктор Янукович и на сина му Александър, както и на редица бивши чиновници от обкръжението на бившия президент.