Интересни факти за Русия

Русия е уникална страна, която заема огромна територия и предлага необятни възможности за туризъм.

Русия е уникална страна, която заема огромна територия и предлага необятни възможности за туризъм. Тя впечатлява мнозина хора по целия свят с удивителната си култура, традиции и забележителности

По-надолу ще научите няколко интересни факти за тази държава, които със сигурност ще ви заинтригуват. 

*Русия има обща граница с 15 различни държави някои от които са Норвегия, Финландия, Естония, Китай, Монголия, Литва, Беларус и т.н.

*Русия е най-голямата държава в света с общо 17,075,400 кв.км. площ. Територията й покрива 1/8 от сушата на земята и е 60%  по-голяма от втората по площ  страна в света – Канада. Освен това Русия е държавата с най-много гористи площи.

*Санк Петерсбург е най-севернията град в света с население повече от 1 милион жители.

*Русия се простира в 9 часови зони, затова когато една част от населението й се събужда, другата  си ляга.

*Москва е първият град в света по средно число на милиардерите, затова оправдава своя статус на най-скъпия град.

*Метрото в руската столица е най-бързия начин за предвижване – влакове минават на всеки 90 секунди. Въпреки това много хора предпочитат да карат колите си, макар да знаят, че е голяма вероятността да попаднат в задръстване и пътя от офиса до вкъщи да им отнеме часове.

*Матрьошката е най-прочутата дървена кукла в света.

*Дмитрий Менделеев е руски химик и изобратател, който през 1894 г. създава формулата на водката специално за руските царе.

*Москва понякога е наричен „Вратата на петте морета”, защото граничи с  Балтийско море, Бяло, Каспийско, Азовско и Черно море.

*Русия е единствената страна на Земята, чийто брегове опират 12 различни морета.

*Болшой балет в Москва и Марински балет в Санкт Петербург са най-известните балетни трупи в целия свят.

*Русия има изключително развити традиции в спорта. Тя се нарежда на второ място по брой на златните медали, спечелени в Летните и Зимни олимпийски игри.

.