Индия ще купи от Русия 197 хеликоптерa

Днес пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин и министър-председателят на Индия Нарендра Моди в телефонен разговор са обсъдили разширяване на руско-индийското стратегическо партньорство, а също и „някои крупни съвместни търговско-икономически проекти“

В сряда пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин и министър-председателят на Индия Нарендра Моди в телефонен разговор са обсъдили разширяване на руско-индийското стратегическо партньорство, а също и „някои крупни съвместни търговско-икономически проекти“.

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин заяви през декември, че Индия в съответствие със споразумението с РФ ще произвежда на своя територия хеликоптери Ми-17 и Ка-226Т, като машините «Камов» ще се произвеждат в количество, достигащо до 400 броя годишно.

Вицепремиерът припомни, че първоначално при обявяването на търга от страна на Индия за доставка на вертолети, основен конкурент на руските машини бе вертолетът «Еврокоптер». Но той отбеляза, че поради уникалните характеристики на Ка-226 и особените нужди на индийската страна, търгът е бил отменен и е било постигнато споразумение за започването на производство на руските машини в Индия.

На 19 февруари ръководителят на холдинга «Вертолети на Русия» Александър Михеев заяви, че компанията предлага на Индия да стартира производството на вертолети Ка-226Т на своя територия с пълно предаване на технологиите.

През 2009 година Индия обяви търг за доставката на 197 вертолета чуждестранно производство, като до края се състезаваха руското акционерно дружество «Камов» със своя Ка-226Т и компанията Airbus Helicopters, която тогава се нарича Eurocopter, със своя вертолет AS550 C3 Fennec. Предполагаемата сума на поръчката бе около, 600 милиона долара.

Ка-226Т е многоцелеви вертолет със съосна схема на разполагане на пропелерите и два газотурбинни двигателя Arrius 2G1 на френската компания Turbomeca. Разработени са патрулен и медицински вариант. Отличава се с малки габарити и маневреност, като машината има достатъчен за маневри запас от мощност дори при един работещ двигател.

Русия и Индия са най-големите партньори в сферата на военно-техническото сътрудничество: над 70% от въоръжението, военната техника на индийската армия, ВВС и ВМС са руско и съветско производство. Според оценките на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество, през 2013 година обемът реализирани от Русия доставки на оръжие и военна техника за Индия възлиза на 4,78 милиарда щатски долара.

Източник: livenews.bg