Индийците приеха официално първия блок на АЕЦ „Куданкулам“

Първи блок на АЕЦ „Куданкулам“ е окончателно приет от индийската страна. Това стана след като на 5 април 2017 г. бе подписано Съвместно заявление на представители на руската „Атомстройекспорт“ и Корпорацията по атомна енергия на Индия за окончателното приемане. Чрез този документ руската и индийската страна потвърдиха изпълнението на всички гаранционни условия и задължения на изпълнителя („Атомстройекспорт“) по договора за строителството на Първи блок на индийската централа, предаде iNews.bg.

„Гаранционният период на експлоатация показа надеждната и безопасна работа на централата. По този начин индийският поръчител потвърди, че Групата компании ASE, която е основен изпълнител, в пълен обем и качествено е изпълнила всички поставени пред нея задачи“, заяви вицепрезидентът по проектите в Южна Азия на ASE Андрей Лебедев. „По-нататъшната експлоатация на енергоблока е изцяло отговорност на индийската страна“, добави той. На 30 март 2017 г. бе подписан съвместен протокол за предварително приемане на Втори енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“.

В основата на изграждането на АЕЦ „Куданкулам“ е проектът на „Атоменергопроект“ с енергоблокове ВВЕР-1000, който напълно отговаря на изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Русия, Международната агенция за атомна енергия и е сертифициран съгласно изискванията на Европейските експлоатиращи организации (EUR). АЕЦ „Куданкулам“ се изгражда в щата Тамил Наду в Индия в рамките на руско-индийското споразумение от 20 ноември 1988 г. и допълнение към него от 21 юни 1998 г.

Основен изпълнител (в частта работно проектиране, доставка на оборудване и техническо съдействие) е „Атомстройекспорт“. Основен проектант е „Атоменергопроект“. Поръчител пък е Корпорацията по атомна енергия на Индия.