Инвестиционен форум за България в Москва

Посланикът на България в Руската федерация г-н Бойко Коцев откри инвестиционния форум “България: разширете своя бизнес”, организиран в Москва от Българската агенция за инвестиции (БАИ) с подкрепата на българското посолство и Търговско-промишлената палата на Руската федерация (ТППР), съобщиха от посолството на България в Москва.

Акцент в презентациите на форума беше поставен върху възможностите за инвестиции в България в хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, в балнеологията и лечебния туризъм.

Българският посланик представи предимствата, които България предоставя на чуждестранните инвеститори, сред които една от най-благоприятните в Европейския съюз данъчни системи, най-ниският в ЕС бюджетен дефицит, минимални валутни рискове и др . Той подчерта възможностите, които европейското финансиране дава за развитие на смесени предприятия в България, особено в сферата на селскостопанското машиностроене, хранително-вкусовата промишленост и др.

“Убеден съм, че страната ни наистина разполага с богати възможности за разнообразни, разумни и надеждни инвестиции. Ще се радваме съвместно да се реализират най-интересните и ефективни проекти, които са от взаимен интерес и по този начин да направим още една крачка в развитието и задълбочаването на нашето плодотворно сътрудничество”, заяви в словото си посланик Коцев.

По данни на БАИ Русия заема 7-о място сред чуждестранните инвеститори в България като руските инвестиции възлизат на близо 2 млрд. евро като в тази сума не са отчетени инвестициите на руски компании, регистрирани извън Русия.

Владимир Падалко, ръководител на Департамента за международно сътрудничество в Търговско-промишлената палата на Русия, отбеляза интерес на руския бизнес към България особено в туризма и недвижимите имоти. По руски данни направените досега руски инвестиции в недвижимост и в туристическата индустрия в България възлизат на повече от 5 млрд. долара. Той заяви, че на фона на трудностите на туристическия пазар в Русия ТППР си е поставила за задача тази година повече да популяризира България като туристическа дестинация. Г-н Падалко изрази мнение, че освен на туризма с цел отдих, може да се акцентира и върху развитието на деловия туризъм в България.

Специални презентации на форума направиха компаниите “Консервинвест” и “Синтера-България”, както и Българският съюз по балнеология и СПА-туризъм.

По оценка на организаторите инвестиционният форум в Москва е преминал при голям интерес. Мероприятието е част от серия бизнесфоруми, организирани от БАИ в 10 градове в Европа, Азия и Северна Америка. Инициативата цели да представи на международния бизнес аргументи защо България може да бъде избрана като място за създаване и разширяване на бизнес.