Има доказателства за съпричастността на украински самолет към катастрофата на малайзийския боинг

Следственият комитет на Русия е получил доказателства за съпричастността на украински военен самолет към катастрофата на малайзийския боинг в източната част на Украйна.

„От показанията на свидетел, чието име се пази в тайна, става ясно, че полет MH-17 може да е бил свален от боен самолет СУ-25 на украинската армия, пилотиран от капитана от украинските военновъздушни сили Волошин“, се казва в прессъобщение.

Пояснява, че самолетът е излетял от летището в близост до град Днепропетровск, където е работел свидетелят на събитията.

„Според показанията му, той лично е видял, че преди излитане самолетът е бил снабден с ракети „въздух-въздух“ Р-60, с които обикновено самолети Су-25 не се въоръжават“.

В допълнение той отбеляза, че след завръщането на самолета на летището, ракетите ги е нямало, а пилотът е казал: „Той – самолетът – се оказа на неподходящото място в неподходящото време“.

В момента Комисията по разследване обмисля въпроса дали на свидетеля да не бъде предоставена държавна защита.

„Доколкото свидетелят може да бъде в опасност, разследването ще реши дали да му предостави държавна защита по програмата за защита на свидетели“, каза още Маркин.

„Онези факти и сведения, с които разполага и за които е разказал ясно и категорично свидетелят, още повече потвърждават мнението на следователите, че неговите показания са правдиви, което потвърди и полиграфът“, поясни официалният представител на Следственният комитет на Русия Владимир Маркин.

„Следственният комитет на РФ ще продължи и в бъдеще да събира и анализира всички данни на тази катастрофа. При това, ако представителите на международната комисия, разследваща авиокатастрофата на малайзийския Боинг наистина са заинтересовани в установяването на истината и се обърнат към нас –готови сме да предоставим всички материали, с които разполагаме“, заяви Маркин.