Изявление на МВнР на Русия за събитията в Украйна

През последните дни в столицата и други градове на Украйна имаше въоръжени сблъсъци между войнстващи „юнаци”, бойци от ултрадесните националистически организации с подразделенията на органите на реда, които искаха да защитят безопасността на мирното население и интересите на държавата, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Русия.

Споразумението за регулиране на кризата в Украйна от 21 февруари не се съблюдава, независимо от това, че подписването му е засвидетелствано от министрите на външните работи на Германия, Полша и Франция, а САЩ и Европейският съюз, както и други международни структури приветстваха този документ.

Удивление предизвиква фактът, че редица европейски политици побързаха да поддържат обявяването на президентски избори в Украйна през май тази година, въпреки че според Споразумението от 21 февруари такива избори се предвиждат след приключване на конституционната реформа. Ясно е, че за успеха на тази реформа в нея трябва да участват всички политически сили на Украйна и всички региони на страната.

Предизвикват силно безпокойство от гледна точка на тяхната легитимност действията на Върховната Рада на Украйна. Позовавайки се фактически само на „революционна целесъобразност”, там се щамповат „решения” и „закони”, включително такива, които потъпкват хуманитарните права на руски и други малцинства в Украйна.

Звучат призиви едва ли не за пълна забрана на руския език, лустрация, ликвидация на партии и организации, закриване на неугодни средства за масова информация, снемане на ограниченията пред пропагандата на неонацистка идеология.

Национал-радикалите продължават да се гаврят с паметници в различни градове на Украйна, а в някои европейски столици техни единомишленици оскверняват мемориалите на съветски воини.

Принудени сме да отбележим, че в позицията на някои наши западни партньори се вижда не загриженост за съдбата на Украйна, а едностранни геополитически сметки. Не се чуват принципни оценки за престъпните действия на екстремистите, включително техни неонацистки и антисемитски прояви. Нещо повече, волно или неволно, техните действия се поощряват. Създава се впечатление, че Споразумението от 21 февруари с мълчаливото съгласие на външни спонсори се използва само като прикритие за прокарване на сценарий за принудителна смяна на властта в Украйна без желание за търсене на общоукраински консенсус в интерес на националното примирие.

Настоятелно призоваваме всички причастни към кризата в Украйна да проявят максимална отговорност и да не допуснат по-нататъшна деградация на ситуацията, нека тя бъде върната в руслото на закона и твърдо да бъдат пресечени действията на посегналите към властта екстремисти, се казва в Изявлението на Министерството на външните работи на Русия.

http://www.mid.ru