Източник в Москва опроверга връзката между помилването на Савченко и Минските споразумения

Изказванията на редица западни официални лица за това, че споразумението за съдбата на осъдената на в Русия на 22 години затвор по обвинение в убийство на двама руски журналисти в Донбас Надежда Савченко е било постигнато по време на телефонния разговор между лидерите на „нормандската четворка“, не отговаря на истината, съобщи в четвъртък пред РИА Новости високопоставен източник в Москва.

В сряда руският президент Владимир Путин подписа указ за помилването на осъдената в Русия на 22 години затвор Надежда Савченко. След помилването украинската военнослужеща бе посрещната в Киев. По същото време в Москва пристигнаха и осъдените по-рано в Украйна по обвинение в терористична дейност двама руски граждани – Евгений Ерофеев и Александър Александров, помилвани от украинския президент Петро Порошенко.

„Редица западни официални лица, коментирайки размяната на Савченко за двамата руснаци, заявиха, че споразумението за това е „било постигнато по време на телефонния разговор между лидерите на страните от „нормандската четворка“. Това не отговаря на истината“, заяви събеседникът на агенцията.

„Както бе обявено вчера, решението е обмисляно много преди това и е прието от президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко“, добави той.

„По време на преговорите по телефона останалите членове от „нормандската четворка“ само са били информирани за вече приетото решение“, поясни източникът.

„Също не отговаря на истината и твърдението, че „тази размяна е била извършена в рамките на Минските споразумения“, подчерта той.