АиФ: „Изпълнението на Теа Стоянова от България е едно от най-запомнящите се…“

В столицата на Русия завърши Вторият международен конкурс «Живая классика»,, събрал най-талантливите шестокласници от 26 страни на света.

Зад детската непосредственост и откритост се крие разбирането на проблемите на света на възрастните.

Успоредно с разказите за училищния живот са сюжетите за войната, любовта, сирачеството, свободата и човешката индивидуалност. За да се убедите в огромното въздействие на четците върху аудиторията, трябваше да видите сълзите в очите на зрителите. Това не е изненадващо – в международния суперфинал са попаднали най-добрите от най-добрите. Конкурсът със  100 хиляди участници е спечелен само от 78 деца от 2,5 мило ученици. До финала в Москва те са преодолели 4 кръга, за да докажат, че да четат руска класика в Родината на Пушкин са достойни именно те…

„Организатори на този конкурс без преувеличение са стотици хиляди учители, библиотекари, родители, баби, дядовци, училищни методисти. Тези хора помагат на децата да намерят своите любими книги и да ги приобщят към четенето. Благодарение на тях за три години от регионален, конкурсът прерасна в международен“ – отбеляза учредителката на конкурса М. Смирнова.

Съгласно условията на конкурса, участниците са длъжни не само да проникнат в замисъла на автора, но и да поставят свои номера.

Изпълнението на Теа Стоянова от България е едно от най-запомнящите се: сменяйки тоалетите по време на представянето, рецитаторката се превъплъщава от наивно момиче в скромна бяла рокля, в ефектна девойка в черен костюм.

«Аз много обичам Паустовски, особено неговите разкази за моята страна, България, която писателят е смятал за едно от най-прекрасните места на Земята.   Но за конкурса избрах неговия разказ „ Кошница с елхови шишарки“ ( «Корзина с еловыми шишками»), където действието се развива в Норвегия. Той е толкова красив, невероятен, завладяващ“, — казва Теа….

 

Анна Ефимова

http://www.aif.ru/culture/book/1185914