Изпитанията на най-новите авиационни крилати боеприпаси „Гром-Э1/Э2“ ще се проведат на МиГ-35

Изпитанията на най-новите авиационни управляеми боеприпаси „Гром-Э1/Э2“, представени за първи път на изложението МАКС-2015, ще се проведат на изтребителя МиГ-35, съобщи източник в отбранително-промишления комплекс на Русия (ОПК), предаде ТАСС.

На статичната стоянка на изложението изтребителят МиГ-35 е демонстриран с пълномащабен макет на ракетата „Гром-Э1“ на външната подвеска.

Както съобщи изпълнителният директор на корпорацията „Тактическо ракетно въоръжение“ Борис Обносов, новите авиационни боеприпаси от семейство „Гром“ са предадени за изпитания.

Международният авиационно-космически салон МАКС-2015 се провежда от 25 до 30 август на територията на транспортно-изложбения комплекс „Россия“ в гр. Жуковски. В изложението ще участват над 150 компании от 23 страни. Няколко дни авиосалонът приемаше само специалисти в областта и официални лица и бяха сключени десетки договори и споразумения. Общата стойност на договора само за Sukhoi Superjet 100 (SSJ, „Сухой Суперджет“), подписан на изложението, надвишава един милиард долара. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на промишлеността и търговията на Русия Андрей Богински.

Той припомни, че на предишния краймосковен авиосалон са били подписани предимно военни споразумения. Зам.-министърът заяви, че „сега това са пазарни, търговски договори“. В частност, по думите на Богински, от доставката на десетки самолети „Сухой Суперджет 100“ е заинтересован Иран и в момента се провеждат консултации. „Иранците проявиха сериозен интерес и се провеждат консултации по този въпрос. Това, вероятно, са десетки (самолети)“, каза той.

Днес изложението е отворено за масово посещение, като по традиция в небето с демонстрационни изпълнения ще излязат пет пилотажни групи на руските ВВС: „Стрижи“, „Русские витязи“, „Соколы России“, „Беркуты“ и „Крылья Тавриды“. Като цяло организаторите на МАКС-2015 очакват не по-малко от 400 хил. посетители.